Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ρεκόρ ρυθμίσεων τον Μάιο – Στο 1,83 δισ. ευρώ

Τον υψηλότερο αριθμό ρυθμίσεων οφειλών και οριστικών υποβολών αιτήσεων, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, κατέγραψε τον μήνα Μάιο του 2023 ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών. Όπως σχολιάζει το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, τον Μάιο αποδείχθηκε η δυναμική του συγκεκριμένου εργαλείου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους:

Τον μήνα Μάιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 805 ρυθμίσεις οφειλών και 1.996 οριστικές υποβολές αιτήσεων ρύθμισης. Συνολικά, μέχρι το τέλος Μαΐου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 5.435 ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,83 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα ενισχύθηκε τον μήνα Μάιο του 2023, μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, και ανήλθε σε 4.243, αυξημένος κατά 900 σε σχέση με τον μέσο όρο των έξι προηγούμενων μηνών. Αυξημένες κατά 50%, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ήταν και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων.

Σημαντική είναι, επίσης, η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε στο 72% τους τελευταίους έξι μήνες.

Οι προβλέψεις

Το βασικό σενάριο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο του ΥΠΟΙΚ όσο και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο βασικό σενάριο, στους επόμενους πέντε μήνες αναμένονται ρυθμίσεις €1,9 δισ., οι οποίες θα προέρχονται από:

  • €516 εκατ. αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης,
  • €907 εκατ. αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χ.Φ. ή/και το Δημόσιο,
  • €486 εκατ. αιτήσεις σε αρχικό στάδιο.

Αισιόδοξο σενάριο

Στο αισιόδοξο σενάριο, στους επόμενους πέντε μήνες αναμένονται ρυθμίσεις €2,3 δισ., οι οποίες θα προέρχονται από:

  • €516 εκατ. αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης,
  • €1,1 δισ. αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χ.Φ. ή/και το Δημόσιο,
  • €698 εκατ. αιτήσεις σε αρχικό στάδιο.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία.