Από τότε που το λίπος “δαιμονοποιήθηκε” στα διατροφικά πρότυπα των τελευταίων δεκαετιών για λόγους που μόνο θέματα υγείας δεν αφορούν, οι άνθρωποι άρχισαν να καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη, υδατάνθρακες και επεξεργασμένες τροφές αντ’ αυτού. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: η παχυσαρκία έχει εκτοξευτεί παγκοσμίως και ο περισσότερος κόσμος έχει πιο συχνές αρρώστιες.
Ωστόσο, οι καιροί αλλάζουν. Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι, σε πολλές τροφές, το λίπος, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών, δεν είναι τόσο κακό όσο, ίσως, “σας έχουν κάνει” να πιστέψετε.
Πολλά είδη υγιεινών τροφών τυχαίνει να περιέχουν λιπαρές ουσίες, αλλά δεν τις έχει εμποδίσει να επανέλθουν δυναμικά στο προσκήνιο της υγιεινής διατροφής.
Δείτε 6 υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τροφές, που είναι ταυτόχρονα πολύ καλές για την υγεία σας, εφόσον φυσικά καταναλώνονται με μέτρο, όπως και κάθε άλλη τροφή:
- Αβοκάντο: Τα αβοκάντο είναι περίπου 77% λίπος, με πολλές θερμίδες, καθιστώντας τα ακόμη υψηλότερα σε λίπος από ό,τι οι περισσότερες ζωικές τροφές. Αποτελούν όμως εξαιρετική πηγή καλίου (40% περισσότερο από τις μπανάνες) και φυτικών ινών και έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να μειώσουν την LDL (“κακή”) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνουν την HDL (“καλή”) χοληστερόλη.
- Τυρί: Το τυρί είναι απίστευτα θρεπτικό. Μία τυπική φέτα τυριού περιέχει μια παρόμοια ποσότητα θρεπτικών συστατικών, όπως ένα ποτήρι γάλα. Είναι μια σπουδαία πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, ποιοτικών πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών.
- Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε λιπαρά, αλλά περιέχει πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Είναι πολύ αποτελεσματική στην βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
- Αυγά: Τα αυγά είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη. Παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, είναι απίστευτα θρεπτικά και υγιεινά. Περιέχουν λίγο από σχεδόν κάθε θρεπτικό συστατικό που χρειαζόμαστε. Περιέχουν ακόμη και ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα μάτια, και μεγάλη ποσότητα χολίνης, μιας θρεπτικής ουσίας του εγκεφάλου που το 90% των ανθρώπων δεν παίρνει επαρκώς από την διατροφή του.
- Λιπαρά ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, περιέχουν πάρα πολλές και πολύ σημαντικές θρεπτικές ουσίες, ιδίως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών συνδέεται με βελτιωμένη υγεία και μείωση του κινδύνου κάθε είδους ασθενειών.
- Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί περιέχουν υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, ενώ είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Μελέτες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.
Πηγή:iatropedia.gr/
Σχετικά Νέα
-
Το άγχος και η έλλειψη ύπνου “εξαφανίζουν” το χαμόγελο
Oταν το άγχος μας κατατρώει ή κοιμόμαστε άσχημα, μπορεί να επηρεαστεί ακόμη και το.
-
Χ. Δημοσθενόπουλος: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου 50% και με κάποιες μορφές καρκίνου
Η υπερκατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων από όλες τις ηλικιακές ομάδες μπορεί σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
-
Μαγιορκίνης για AstraZeneca: Κίνδυνος αντίστοιχος με του πνιγμού από φαγητό – Τι λέει για την απόσυρση του εμβολίου
«Εδώ και χρόνια δεν χρησιμοποιείται» δήλωσε για την παύση της παραγωγής του εμβολίου της.
-
Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid, μετά την παραδοχή σπάνιας παρενέργειας
Το εμβόλιο Covid της AstraZeneca αποσύρεται παγκοσμίως, μήνες αφότου ο φαρμακευτικός κολοσσός παραδέχθηκε για.