Εξάρχεια: Δικηγόροι καταγγέλλουν αστυνομική βία

Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια καθώς δύο δικηγόροι καταγγέλλουν αναίτια επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δύο δικηγόροι είχαν μόλις βγει από μαγαζί, όταν αστυνομικοί τους σταμάτησαν για έλεγχο.

Οι δύο ρώτησαν γιατί και ενημέρωσαν πως είναι δικηγόροι.

Ακολούθησε ένταση και όπως καταγγέλλεται αστυνομικός άρπαξε τον έναν δικηγόρο και του έκανε κεφαλοκλείδωμα, ενώ στη συνέχεια σύμφωνα με την καταγγελία τους μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα με χειροπέδες.

Η καταγγελία

Όπως αναφέρει το dikastiko, σύμφωνα με την καταγγελία οι δικηγόροι κρατήθηκαν επί ώρες στο ΑΤ και τελικά σχηματίστηκε δικογραφία για απείθεια και εξύβριση σε βάρος του ενός. Μάλιστα στον έναν υποδείχτηκε, όπως καταγγέλλεται, να βγάλει τα ρούχα του για να ελεγχθούν, ενώ στον άλλο φέρεται να έγινε σωματική έρευνα.

Παρενέβη μάλιστα αφού ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, ενώ μετά από την ενημέρωση του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι. Πάντως μιλούν για κακώσεις στα χέρια, σημάδια στα χέρια από το σκληρό δέσιμο των χειροπέδων και ένα σημάδι στην ωμοπλάτη.

Αναλυτικά η καταγγελία:

«Το βράδυ της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου βρισκόμουν εγώ με τον έτερο συνάδελφο, τον καταγγέλλοντα, στην περιοχή των Εξαρχείων, είχαμε βγει για ένα ποτό. Αποχωρώντας από το μαγαζί και κατευθυνόμενοι προς το ΙΧ που είχαμε σταθμεύσει κοντά στην πλατεία, διασχίζοντάς τη, υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία. Μία διμοιρία των ΜΑΤ ξεπρόβαλε μπροστά μας, ένας από τους αστυνομικούς, όντας πάνοπλος, μας σταμάτησε, μας φώναξε και ήρθε προς εμάς ζητώντας τα στοιχεία μας. Τόσο εγώ, όσο και ο συνάδελφος σαστίσαμε και τους αποκαλύψαμε αμέσως την ιδιότητά μας, τονίζει ο ένας δικηγόρος.

«Τους ρωτήσαμε για ποιον λόγο διενεργείται ο συγκεκριμένος έλεγχος. Δεν ειπώθηκε κάτι γιατί μέσα σε δευτερόλεπτα, ενώ εγώ προσπάθησα να τους δείξω τα στοιχεία μου, βλέπω τον αστυνομικό που μιλούσε στον συνάδελφο να πραγματοποιεί μία επίθεση, με μία πολύ παράξενη λαβή. Τον έπιασε από τον λαιμό, του έκανε κεφαλοκλείδωμα και προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει. Παράλληλα, υπήρχε ένταση και εγώ ωθήθηκα προς ένα σημείο από τους άλλους αστυνομικούς και υπήρξαν έντονες φωνές», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Λίγα λεπτά μετά την άφιξή μας στο Α.Τ. Εξαρχείων, με οδήγησαν σε σκοτεινό χώρο και δύο αστυνομικοί μου ζήτησαν να αφαιρέσω τα ρούχα μου. Στην ουσία ο ένας με φακό ερεύνησε τα προσωπικά μου αντικείμενα, ενώ ο άλλος φόρεσε γάντια και μου ζήτησε σιγά σιγά να βγάλω τα ρούχα μου, όπως και προφανώς έκανα. Ουσιαστικά βρέθηκα για κάποια δευτερόλεπτα χωρίς κανένα ρούχο».

«- Είστε στρατός κατοχής; – Ναι!»

Μάλιστα σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας απεικονίζεται αστυνομικός να φοράει half face και να είναι ιδιαίτερα επιθετικός προς τους περιοίκους, αφού προσπαθεί να τους σπρώξει και τον συγκρατούν οι συνάδελφοι του. Μάλιστα, σύμφωνα με περιγραφές, σε ερώτηση περιοίκου αν είναι στρατός κατοχής ακούγεται να απαντά “ναι”.

Επιστολή Βερβεσού στον Θεοδωρικάκο

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ με επιστολή του στον Τάκη Θεοδωρικάκο, που κοινοποιήθηκε στον αρχηγό της ΕΛΑΣ, στον Συνήγορο του Πολίτη και την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ζητά από τον υπουργό να προβεί «άμεσα στον πειθαρχικό έλεγχο όλων των εμπλεκομένων αστυνομικών υπαλλήλων».

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη κατάπληξη λάβαμε γνώση της από 3.9.2022 αναφοράς δύο δικηγόρων-μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, διά της οποίας καταγγέλλονται σοβαρά περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας τα οποία δεν συνάδουν με την αποστολή της αστυνομίας, θίγουν και υποτιμούν στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα, περιστέλλουν το Κράτος Δικαίου και την προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών.

Προς στοιχειοθέτηση της αναφοράς τους τα μέλη του Συλλόγου, μας προσκόμισαν αποδεικτικώς φωτογραφικό υλικό το οποίο σας κοινοποιούμε συνημμένα με την παρούσα.

Σας καλούμε να προβείτε άμεσα στον πειθαρχικό έλεγχο όλων των εμπλεκομένων αστυνομικών υπαλλήλων και να μας κοινοποιήσετε το αποτέλεσμα ελέγχου αυτού».

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα