

Το 2022, 881.220 αιτούντες άσυλο υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση διεθνούς προστασίας στην ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση κατά 64% σε σύγκριση με το 2021, αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την Eurostat, το 2022 o αριθμός των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ ήταν ο υψηλότερος που καταγράφηκε μετά τη διετία 2015-2016 (η αύξηση τότε αποδόθηκε στον μεγάλο αριθμό προσφύγων από τη Συρία).
H Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Αυστρία είναι οι κύριες χώρες προορισμού για τους αιτούντες άσυλο στην ΕΕ το 2022.
Το 2022 χορηγήθηκε καθεστώς προστασίας στην ΕΕ σε 384.245 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων το 44% έλαβε καθεστώς πρόσφυγα, το 31% επικουρική προστασία και το 25% ανθρωπιστικό καθεστώς.
Εξάλλου, σύμφωνα με την Eurostat, στα τέλη Απριλίου 2023, σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες εκτός ΕΕ, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία, επωφελήθηκαν από το καθεστώς προσωρινής προστασίας στην ΕΕ.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών πολιτών είναι η Γερμανία (28% του συνόλου), η Πολωνία (25%) και η Τσεχία (8%).
Κατά μέσο όρο στην ΕΕ ο αριθμός των Ουκρανών δικαιούχων προσωρινής προστασίας σε σχέση με τον πληθυσμό της ΕΕ ήταν ίσος με 8,9 ανά 1.000 κατοίκους, στα τέλη Απριλίου 2023. Οι υψηλότερες αναλογίες Ουκρανών δικαιούχων προσωρινής προστασίας σε σχέση με τον πληθυσμό ανά χίλιους κατοίκους, καταγράφηκαν στην Τσεχία (31,6), την Εσθονία (26,4), την Πολωνία (26,4), τη Λιθουανία (24,5), τη Βουλγαρία (22,7) και τη Λετονία (21,2).
Τον Απρίλιο του 2023, ο μηνιαίος αριθμός των αποφάσεων για τη χορήγηση προσωρινής προστασίας (70.375) έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Σχετικά Νέα
Η Δανία εξετάζει άρση της επί 40 χρόνια απαγόρευσης για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας
Η Δανία εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει μια 40ετή απαγόρευση για τη χρήση πυρηνικής.
Γαλλία: Δίνει 10 εκατ. ευρώ για την επισκευή θωράκισης του πυρηνικό σταθμού Τσερνομπίλ
Η Γαλλία θα συνεισφέρει 10 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή της θωράκισης στον πυρηνικό.
Πυρκαγιά σε αποθήκη φύλαξης χημικών προϊόντων κοντά στη Σεβίλλη
Σχεδόν 80.000 άνθρωποι κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με κλειστά τα παράθυρα και.
Η Qatar Airways θα αγοράσει 160 αεροσκάφη από την Boeing έναντι 200 δισεκ. δολαρίων
Το Κατάρ υπέγραψε σήμερα μια συμφωνία για την αγορά δεκάδων αεροσκαφών από την αμερικανική.