Eurogroup – Υπήρξε πρόοδρος όμως παρέμειναν οι διαφωνίες σε κρίσιμα ζητήματα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα, όσον αφορά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε το Eurogroup. 
Ο απερχόμενος Ολλανδός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά και πολλή πρόοδος, ωστόσο κάποια ζητήματα-κλειδιά παραμένουν ανοιχτά, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν «εδώ στις Βρυξέλλες» όσον αφορά τα εκκρεμή ζητήματα.
Πρόσθεσε ότι το επόμενο Eurogroup θα συνεδριάσει στις 7 Απριλίου, αν και απέφυγε να δεσμευτεί ότι ως τότε θα έχει γίνει η απαραίτητη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Θεσμών, σπεύδοντας, πάντως να δηλώσει ότι υπάρχει ισχυρή βούληση για να γίνει αυτό το ταχύτερο δυνατό.
Ερωτηθείς γιατί δεν επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα σημείωσε ότι «έχει έρθει η στιγμή να ασχοληθούμε με τα μεγάλα ζητήματα όπως μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του φορολογικού. Αυτά εκκρεμούν ακόμα και η επιλογή μας είναι να συνεχιστεί αυτό τις επόμενες ημέρες εδώ στις Βρυξέλλες».
Για την ελάφρυνση χρέους επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει απόφαση για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και άλλων ζητημάτων και μετά αν αυτή η συζήτηση έχει θετικούς καρπούς και ολοκληρωθεί θα επιστρέψουμε στο Eurogroup. Θα πρέπει να μιλήσουμε και για τη δημοσιονομική πορεία σε βάθος. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να έχουμε συζήτηση για τα υπόλοιπα».
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις, καθώς έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι τα κυριότερα ζητήματα που μένουν ανοιχτά είναι αυτά που αφορούν τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.
«Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα σημείωσε προόδους. Όλοι οι φορείς υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να υπάρξουν συγκεκριμένες ταχύτατες διαδικασίες» είπε.
Ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε ότι έχει δημιουργηθεί το πλαίσιο των επαφών που θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες υπογραμμίζοντας ότι «όλοι είμαστε δεσμευμένοι στην αναζήτηση λύσεων. Αν επιταχύνουμε θα μπορέσουμε να κλειδώσουμε την αξιολόγηση» και υπενθυμίζοντας ότι «η επιτυχία του προγράμματος είναι προς το μέγιστο συμφέρον όλων».
Τέλος, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «πρέπει να διαλύσουμε την αβεβαιότητα που πηγάζει από την εκκρεμότητα» της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ επισήμανε κι αυτός ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σύγκριση με το τελευταίο Eurogroup και υπογράμμισε ότι επειδή η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την εμπιστοσύνη, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις.
Ο επικεφαλής του ESΜ τόνισε ότι «είχαμε πρόοδο και θετικές επιδόσεις το 2016», ενώ παρατήρησε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει την επόμενη δόση των δανείων που έχει λάβει τον Ιούλιο, συνεπώς, όπως εξήγησε, μέχρι τότε πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση.
Υπενθύμισε επίσης ότι από τον Αύγουστο του 2015 ο ESM εκταμίευσε 32 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος, ενώ σχετικά με αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για δανειοδότησή της από την Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε ότι έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα