ΕΣΥ: Ξεκίνησαν οι μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών στα νησιά

Ξεκίνησαν οι μετακινήσεις του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ –κυρίως γιατρών- από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας όπου έχουν διαπιστωθεί σοβαρά κενά σε κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ.

Στόχος ενόψει της τουριστικής περιόδου που έχει ήδη αρχίσει να καλυφθούν οι ανάγκες σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά εκείνα που λείπει μεγάλος αριθμός υγειονομικών.

Οι μετακινήσεις αυτές πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως από το λεκανοπέδιο της Αττικής προς τα νησιά όπου το υγειονομικό προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των κατοίκων.

Μην ξεχνάμε ότι την τουριστική περίοδο ο πληθυσμός στη νησιωτική Ελλάδα πολλαπλασιάζεται, .

Ήδη το ΕΚΑΒ έχει προγραμματίσει για τους επόμενους τουριστικούς μήνες να μετακινεί περίπου 200 άτομα διασώστες κάθε μήνα, οι οποίοι πηγαίνουν σε διάφορες νησιωτικές περιοχές προκειμένου να μπορούν να κινηθούν τα ασθενοφόρα.

Αρκετά κενά υπάρχουν και στις υγειονομικές μονάδες όπου το λιγοστό μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει ακόμη και τις βασικές ιατρικές παροχές του χειμώνα.

Ξεκίνησαν οι μετακινήσεις των γιατρών του ΕΣΥ
Με εντολή του υπουργείου Υγείας και των Υγειονομικών Περιφερειών ξεκίνησαν να μετακινούνται οι πρώτη γιατροί προς τις νησιωτικές περιοχές, ξεκινώντας από τα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση όπως είναι η Μύκονος που αποτελούν και τη «βιτρίνα» της χώρας μας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υπενθυμίζουμε ότι με νομοθετική ρύθμιση, το υπουργείο υγείας έχει ψηφίσει έξτρα οικονομικό κίνητρο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που θα μετακινηθούν στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές.

Το επιπλέον ποσό που θα λάβουν οι γιατροί είναι 1800 ευρώ για έναν μήνα που θα μεταφερθούν για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε νησιά –από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο- ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό θα πάρει έξτρα μπόνους 1200 ευρώ.

Πάντως από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι το υγειονομικό προσωπικό δεν έχει δείξει μέχρι τώρα προθυμία να μετακινηθεί στη νησιωτική και ακριτική Ελλάδα, παρά τον επιπλέον μισθό που θα λάβουν στην περίπτωση που το αποφασίσουν.

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φωνές που αναφέρουν ότι με τις υποχρεωτικές μετακινήσεις των γιατρών των μεγάλων αστικών κέντρων, αποδυναμώνονται περισσότερο τα νοσοκομεία πρώτης γραμμής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα