Εσθονία: Η Ρωσία προετοιμάζεται για στρατιωτική σύγκρουση με τη Δύση

Η Ρωσία προετοιμάζεται για μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Δύση εντός της επόμενης δεκαετίας και θα μπορούσε να αποτραπεί από μια απάντηση με ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε την Τρίτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Εσθονίας σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ένας αυξανόμενος αριθμός δυτικών αξιωματούχων έχει προειδοποιήσει για μια στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία προς τις χώρες κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, καλώντας την Ευρώπη να προετοιμαστεί με επανεξοπλισμό.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε ότι η εκτίμηση βασίζεται στα σχέδια της Ρωσίας να διπλασιάσει τον αριθμό των δυνάμεων που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων της με τα μέλη του ΝΑΤΟ Φινλανδία και τα κράτη της Βαλτικής Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία.

“Η Ρωσία έχει επιλέξει έναν δρόμο μακροχρόνιας αντιπαράθεσης … και το Κρεμλίνο πιθανότατα προβλέπει μια πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ μέσα στην επόμενη δεκαετία περίπου”, δήλωσε ο Kaupo Rosin σε δημοσιογράφους κατά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Εσθονίας για τις απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας.

Μια στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία είναι “εξαιρετικά απίθανη” βραχυπρόθεσμα, είπε, εν μέρει επειδή η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει στρατεύματα στην Ουκρανία, και θα παραμείνει απίθανη εάν η ρωσική αύξηση των δυνάμεων κινηθεί σε αντίστοιχο επίπεδο και από την πλευρά της Ευρώπης.

“Εάν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, η πιθανότητα (μιας στρατιωτικής ρωσικής επίθεσης) θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι χωρίς προετοιμασία”, πρόσθεσε ο Rosin.

Η Εσθονία και οι άλλες χώρες της Βαλτικής αύξησαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες σε ποσοστό άνω του 2% μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αύξησαν την παρουσία τους στις χώρες αυτές.

Η Γερμανία σχεδιάζει να έχει 4.800 στρατιώτες σε ετοιμότητα μάχης στην περιοχή μέχρι το 2027, στην πρώτη μόνιμη εξωτερική αποστολή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και ο Rosin δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.

Ο Rosin δεν αναμένει μια σημαντική ρωσική πρόοδο στην Ουκρανία πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, καθώς θα πρέπει να επιστρατεύσει σημαντικά περισσότερα στρατεύματα για να πετύχει αυτόν τον στόχο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα υπερασπιστεί τους συμμάχους που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα, ο Rosin είπε: “Τέτοιες δηλώσεις δεν είναι ποτέ χρήσιμες”.

Η ικανότητα της Ρωσίας να παρέχει πυρομαχικά στα στρατεύματά της συνεχίζει να υπερτερεί της Ουκρανίας και αν δεν διατηρηθεί ή αυξηθεί η δυτική υποστήριξη, η Ουκρανία είναι απίθανο να μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα