

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας προειδοποίησε τους συμπολίτες της ότι ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αν η Ρωσία αποκόψει τις χώρες της Βαλτικής από το κοινό δίκτυο ηλεκτροδότησης.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι η Ρωσία ενδέχεται να αποσυνδέσει την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία από το δίκτυο ηλεκτροδότησης», επεσήμανε η Κάλας σε τηλεοπτικό της διάγγελμα την Πέμπτη το βράδυ, όπως ανέφερε ο ιστότοπος της κυβέρνησης.
«Θα ήταν σοφό να είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος – αυτό αφορά τον δημόσιο τομέα, τις εταιρείες και κάθε άτομο», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τις ενδεχόμενες διακοπές «προσωρινές».
Παράλληλα την Πέμπτη σχεδόν 3.000 έφεδροι εκλήθησαν να συμμετάσχουν σε μια ετήσια αμυντική άσκηση που πρόκειται να διαρκέσει μία εβδομάδα, με την Κάλας να τονίζει ωστόσο ότι δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική απειλή εναντίον της χώρας.
Η Εσθονή πρωθυπουργός κάλεσε τους Ρώσους που ζουν στη χώρα να αγνοήσουν τις εκκλήσεις να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία: «μην πάτε, διότι δεν υπάρχει επιστροφή».
Δεκαεπτά χρόνια από τότε που εντάχθηκαν στην ΕΕ οι χώρες της Βαλτικής –Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία—εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη Ρωσία για τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος.
Ένα έργο ύψους 1,6 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ έχει στόχο να τις αποσυνδέσει από το κοινό ηλεκτρικό δίκτυο που μοιράζονται με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία το 2025.
Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε τον Ιούνιο ότι η χώρα του είναι έτοιμη για την περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενεργείας σε αντίποινα για την απόφαση του Βίλνιους να εμποδίσει την παράδοση κάποιων προϊόντων από τη Ρωσία στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ENTSO-E θα συνδεθεί με το δίκτυο των χωρών της Βαλτικής μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που αυτές αποκοπούν από το ρωσικό δίκτυο, γεγονός που θα αποτρέψει ένα μπλακ-άουτ, είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου της Λιθουανίας Litgrid.
«Αν η Ρωσία μας αποκόψει, ακόμη και σήμερα, θα είμαστε έτοιμοι. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι δεν θα δίνεται ρεύμα με το δελτίο, δεν αναμένονται σοβαρές αναταράξεις», είχε τονίσει.
Σχετικά Νέα
Reuters: Το Ισραήλ δεν αποκλείει την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Το Ισραήλ δεν αποκλείει την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τους επόμενους μήνες,.
Ιταλία: «Ανταλλαγή απόψεων επί της διεθνούς κατάστασης» στη συνάντηση Βανς με τον πρωθυπουργό του Βατικανού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς συναντήθηκε, σήμερα στο Βατικανό, με τον πρωθυπουργό της.
Dubai Chocolate: Παγκόσμια έλλειψη στα φιστίκια, εκτοξεύτηκε η τιμή τους
Σύμφωνα με τους Financial Times, η φρενίτιδα που εκρατεί για την σοκολάτα του Ντουμπάι.
Adolescence: H σειρά φαινόμενο στις 10 δημοφιλέστερες όλων των εποχών του Netflix
Από την πρώτη στιγμή της προβολής της, η βρετανική σειρά «Adolescence» δεν καθήλωσε απλώς.