Έσπασε το ρεκόρ του 2021 το χρηματιστήριο Αθηνών

Με την ανοδική φόρα του νέου έτους να κλιμακώνεται, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να διασπάσει και το άνω εύρος της πολύμηνης συσσώρευσης, ήτοι τις 931 μονάδες, και με τη βοήθεια τόσο των τραπεζών όσο και αρκετών δεικτοβαρών, να κάνει την πρώτη κίνησή του προς τα υψηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,76% στις 934,61 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 919,85 μονάδων (+0,16%) και 934,82 μονάδων (+1,79%). Ο τζίρος ανήλθε στα 117,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 55,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,7 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,10%, στις 2.261,34 μονάδες, ενώ στο +1,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.535,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,11% στις 638,62 μονάδες.

Τα θετικά μηνύματα
Αν και το ΧΑ μετρά μόλις μία πτωτική συνεδρίαση από την αρχή του έτους, η ανοδική του φόρα κλιμακώνεται αντί να φθίνει, καλλιεργώντας προσδοκίες ότι αυτή τη φορά θα καταφέρει να διασπάσει τη συσσώρευση που κράτησε από τον περασμένο Απρίλιο. Μάλιστα, αυτή η ανοδική ένταση έρχεται με τη “συνοδεία” ισχυρού τζίρου, ήτοι πάνω από 30% από τον ημερήσιο μέσο όρο ολόκληρου του 2021.

Έτσι, η αγορά έχει καταφέρει να διαφοροποιηθεί από την κακή εκκίνηση του 2022 για τις διεθνείς αγορές, δίνοντας πλέον το μεγάλο του τεστ, που δεν είναι άλλο από τη διατήρηση των 930 μονάδων. Και η απάντηση στο τεστ αυτό σαφώς αναζητείται στο κατά πόσο υπήρξε εισροή νέων κεφαλαίων στη Λ. Αθηνών, τα οποία έλαβαν και τις θέσεις στους τίτλους που έχουν υπεραποδώσει, όπως αυτών των τραπεζών. Μένει λοιπόν να δούμε τον χρονικό ορίζοντα αυτών των κινήσεων, ειδικά όσο πλησιάζουμε τα κρίσιμα επίπεδα των 930 – 950 μονάδων.

Πάντως, θετικά μπορεί λειτουργήσει την Παρασκευή η ανακοίνωση για την προγραμματισμένη αξιολόγηση της χώρας μας από τη Fitch Rating. Υπενθυμίζεται ότι η Fitch έχει αξιολογήσει τη χώρα με “BB”, απέχοντας δύο βαθμίδες από την επενδυτική. Επίσης, όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, η πανδημία παρόλη την εκτόξευση των κρουσμάτων αρχίζει και δεν επηρεάζει την αγορά. Βέβαια, τα μέχρι τώρα κέρδη είναι επιλεκτικά και μεγάλα χωρίς να έχει φανεί στον Γενικό Δείκτη άρα και στο ευρύ επενδυτικό κοινό, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αποτυπωθεί στη γενική εικόνα της αγοράς.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 4,24%, διακινώντας μάλιστα πάνω από 20 εκατ. τεμάχια, με την Jumbo και τον Ελλάκτωρ να ακολουθούν με +3,65% και +3,52% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Εθνική, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, ΟΤΕ και Motor Oil και άνω του 1% σε Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ.

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Aegean, Coca Cola, Titan, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα, με τον Σαράντη να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Quest και ΕΥΔΑΠ, με την ΕΛΧΑ να κλείνει με απώλειες 1,04%.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα