Ερυθρά Θάλασσα: Διασώθηκε το πλήρωμα του ελληνόκτητου φορτηγού Tutor

Η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διέσωσε το πλήρωμα του υπό ελληνική σημαία φορτηγού Tutor που χτυπήθηκε από τους Χούτι της Υεμένης στις 12 Ιουνίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το ελληνόκτητο φορτηγό Tutor, υπό σημαία Λιβερίας, είχε εγκαταλειφθεί από το πλήρωμά του την Τετάρτη, αφού μπήκε νερό μετά το πλήγμα που δέχτηκε από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) “λευκού χρώματος και μήκους πέντε ως επτά μέτρων” και πύραυλο, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας (UKMTO).

Έκτοτε το Tutor πλέει ακυβέρνητο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στον Κόλπο του Άντεν πλέει ακυβέρνητο και φλεγόμενο και δεύτερο φορτηγό που χτυπήθηκε από πυραύλους τους οποίους εξαπέλυσαν από το έδαφος της Υεμένης οι αντάρτες Χούθι και πλέον έχει εγκαταλειφθεί από το πλήρωμά του.

Πρόκειται για το φορτηγό Verbena, υπό σημαία Παλάου, ουκρανικής ιδιοκτησίας, που διαχειριζόταν πολωνική ναυτιλιακή εταιρεία. Το πλήρωμα του Verbena επιβίβασε και διέσωσε παραπλέον εμπορικό πλοίο, το Anna Meta, ανέφερε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, “κεντρική διοίκηση”) ενώ υπογράμμισε, σε επικριτικό τόνο, ότι “η ιρανική φρεγάτα IRIN Jamaran βρισκόταν οκτώ ναυτικά μίλια από το Verbena”, μολαταύτα “δεν ανταποκρίθηκε στο σήμα κινδύνου” που εξέπεμψε το πλήρωμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα