Ερντογάν σε Σταϊνμάγερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει νέο μεταναστευτικό κύμα

Τηλεφωνική επικοινωνία για το μεταναστευτικό μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν είχε ο πρόεδρος της Γερμανίας Σταϊνμάιερ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, με τον τελευταίο να υπογραμμίζει ότι η Τουρκία δεν έχει την ικανότητα να αναλάβει το βάρος ενός νέου μεταναστευτικού κύματος και πως η ΕΕ πρέπει να παράσχει βοήθεια.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Γερμανίας συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνίας τους τις διμερείς σχέσεις, το Αφγανιστάν και τα θέματα μετανάστευσης την Τρίτη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών

«Η Γερμανία και η ΕΕ θα πρέπει να παράσχουν υποστήριξη σε γειτονικές χώρες που φέρουν το βάρος της αφγανικής μετανάστευσης», πρόσθεσε. και σημείωσε πως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιορίσει το ζήτημα μόνο στην ασφάλεια των συνόρων.

Ο Ερντογάν χαιρέτισε επίσης τον συντονισμό και την αλληλεγγύη της Τουρκίας και της Γερμανίας ως συμμάχων του ΝΑΤΟ κατά τις εκκενώσεις του περασμένου μήνα από το Αφγανιστάν, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η ίδια προσέγγιση κατά τη διάρκεια της «κρίσιμης διαδικασίας» που διέρχεται τώρα το Αφγανιστάν.

Τονίζοντας ότι η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παραδοθεί στο Αφγανιστάν από τον ΟΗΕ και άλλες ομάδες, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι κανείς δεν θέλει να δει μια επανάληψη της ροής των μεταναστών από τη Συρία το 2015.

Επίσης σημείωσε ότι η χώρα του δικαιωματικά αναμένει την εφαρμογή της μεταναστευτικής συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ 2016 από κάθε άποψη, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει μέτρα σε θέματα όπως η αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, η ενημέρωση της Τελωνειακής Ένωσης και η απελευθέρωση των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα