Ερντογάν: Οσοι αγνοούσαν την Τουρκία, έρχονται τώρα σε διάλογο

«Εκείνοι που προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία, να επιβάλουν τις θέσεις τους και τους χάρτες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, τώρα προσεγγίζουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην ειδική σύνοδο για την 75η επέτειο του ΟΗΕ, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

«Ο όποιος διάλογος θα πρέπει να διεξαχθεί στο κατάλληλο πλαίσιο. Και για να διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο χρειάζεται να τερατιστούν οι απειλές ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Παναγιώτης Σεντώνας.

Ο κ. Σεντώνας πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης χαιρετίζει το γεγονός ότι ο γγ του ΟΗΕ ζητά να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη μελλοντική επιτυχία των διαπραγματεύσεων.

Κυρώσεις…
Στο μεταξύ, χωρίς πρόταση για κυρώσεις ούτε για την Τουρκία, ούτε για τη Λευκορωσία έληξε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες καθώς, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ η Κύπρος δεν επέτρεψε να υπάρξει ομοφωνία επί της Λευκορωσίας και ταυτόχρονα δεν προχώρησε το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Ερωτηθείς για τις προηγούμενες αποφάσεις των ΥΠΕΞ ο κος Μπορέλ διευκρίνισε ότι αποφασίσαμε ότι θα προσθέσουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη λίστα που ήδη υπάρχει για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ το «συντομότερο δυνατό». Οσο δε για την Τουρκία και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αρκέστηκε να πει ότι στην Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της Ευρώπης θα αναλύσουν την κατάσταση με την Τουρκία, ώστε να χειριστούν το θέμα. Θα εφαρμόσουμε τις πολιτικές κατευθύνσεις που θα λάβουμε.

«Δεν κατηγόρησα την Κύπρο για τίποτα» έσπευσε πάντως να πει. Απλά είπα ότι δεν έχουμε ομοφωνία γιατί δεν συμφωνεί μια χώρα. Δεν μπορώ να πω πως θα λυθεί το θέμα από τους ηγέτες. Εχουμε συζητήσει το θέμα της Τουρκίας στο Βερολίνο και είπαμε στο Βερολίνο ότι αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση -και δεν έχει αλλάξει στάση σε ότι αφορά την Κύπρο- θα πρέπει να σκεφτούμε τις κυρώσεις. ΤΗν ίδια στιγμή υπάρχουν διαπραγματεύσεις, συζητήσεις και πολλά κράτη-μέλη σκέφτηκαν ότι πρέπει να περιμένουμε τη Σύνοδο Κορυφής για να το εξετάσουμε.

Σχετικά Νέα