

Με προσεκτικά διατυπωμένα, αλλά βαθιά συμβολικά μηνύματα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε την τουρκική ρητορική για αναγνώριση του ψευδοκράτους, θέτοντας για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο τη γεωπολιτική ατζέντα της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή του τουρκογενούς κόσμου. Μιλώντας από τη Βουδαπέστη, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (OTS), ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ξεκάθαρη την πρόθεσή του να ενισχύσει τη θέση του κατοχικού καθεστώτος της Βόρειας Κύπρου στη διεθνή σκηνή.
Η “οικογενειακή φωτογραφία” χωρίς το ψευδοκράτος θεωρείται «ατελής»
«Πιστεύουμε ότι η οικογενειακή φωτογραφία του τουρκογενούς κόσμου θα είναι πάντα ατελής χωρίς την παρουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, υιοθετώντας ρητορική πολιτικής και πολιτισμικής ενσωμάτωσης του ψευδοκράτους στους θεσμούς του τουρκικού γεωπολιτικού δικτύου.
Η αναφορά αυτή, αν και δεν συνοδεύτηκε από κάποια επίσημη πρόταση για πλήρη ένταξη της αυτοανακηρυγμένης «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα διεθνοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου, μέσω της σταδιακής κανονικοποίησης της παρουσίας του ψευδοκράτους σε περιφερειακούς θεσμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Νοέμβριο του 2022, το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου κατέχει το καθεστώς παρατηρητή στον OTS, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από τη Λευκωσία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γεωπολιτικές στοχεύσεις: Ο “Μεσαίος Διάδρομος” και η επιρροή στην Ευρασία
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν περιορίστηκε μόνο στο κυπριακό. Έστρεψε επίσης την προσοχή στη στρατηγική σημασία του λεγόμενου Μεσαίου Διαδρόμου —της εμπορικής διαδρομής που διασυνδέει Ανατολή και Δύση μέσω του εδάφους των τουρκογενών κρατών. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Μεσαίο Διάδρομο «βασική διαδρομή» και κάλεσε σε εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών του οργανισμού, κάτι που ενισχύει την τουρκική φιλοδοξία για ρόλο διαμεσολαβητή και οικονομικού κόμβου.
Η αναφορά στον Διάδρομο δεν είναι τυχαία: Πρόκειται για έναν γεωοικονομικό σχεδιασμό που προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη, ως εναλλακτική στις ρωσικές και κινεζικές οδούς μεταφοράς εμπορευμάτων προς την Ευρώπη.
Ιστορικές αναφορές σε Κύπρο, Καραμπάχ, Βοσνία και Γάζα
Ο Ερντογάν, ακολουθώντας μία προσφιλή του τακτική, επιχείρησε να ενώσει διάσπαρτες ιστορικές και σύγχρονες συγκρούσεις κάτω από την ίδια ιδεολογική στέγη: αυτή της αδικίας και της καταπίεσης των μουσουλμανικών ή τουρκογενών πληθυσμών. Ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Οι τραγωδίες που έλαβαν χώρα στο παρελθόν στην Κύπρο, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και σήμερα στη Γάζα μάς υπενθυμίζουν ότι πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τι βρίσκεται πέρα από τα σύνορά μας».
Η σύγκριση των γεγονότων της Κύπρου με αυτά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της Βοσνίας, καθώς και η σύνδεση με τη σημερινή κατάσταση στη Γάζα, στοχεύει στην εμπέδωση ενός ηγεμονικού αφηγήματος, στο οποίο η Τουρκία εμφανίζεται ως ο υπερασπιστής των αδικημένων μουσουλμάνων ανά τον κόσμο.
Σχετικά Νέα
Δανία: Ανεξήγητα εξαρτήματα σε εισαγόμενο ενεργειακό εξοπλισμό
Ανεξήγητα ηλεκτρονικά εξαρτήματα βρέθηκαν σε εισαγόμενο εξοπλισμό που προοριζόταν για το ενεργειακό δίκτυο της.
Επίθεση Τραμπ στον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο – “Λυπάμαι που δεν έχω να σας δώσω αεροπλάνο”
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα,.
Πάπας Λέων: Πώς συνδέεται με το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών της Καθολικής Εκκλησίας – Τι λέει πρώην ιερέας
Ένας αποπεμφθείς ιερέας, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον 13 παιδιών, προέβη σε.
ΗΠΑ – Ιράν: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά την Παρασκευή στη Ρώμη
Ο επόμενος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό.