Εργαζόμενοι στην εστίαση: «Καταργούν με εγκύκλιο το 5ήμερο – Επιβάλλουν το 6ήμερο»

Η πρόσφατη υπογραφή νέας κλασικής σύμβασης στην εστίαση πολυδιαφημίστηκε από την πλευρά του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Μόλις 15 μέρες μετά όμως, έχουν ξεσπάσει σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στον κλάδο καθώς όπως καταγγέλλουν η κυβέρνηση με εγκύκλιο ουσιαστικά καταργεί το 5ήμερο.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος κατατέθηκε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη.

Όπως ανέφερε το πρωί της Δευτέρας στο Open ο πρόεδρος των εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο, Γιώργος Χότζογλου καταργείται η εβδομαδιαία εργασίας 40 ωρών που είναι συμφωνημένο και υπογεγραμμένο και από τις δύο πλευρές, επιβάλλοντας 6ήμερο με τις ίδιες ώρες.

Σε πρώτη… ανάγνωση μπορεί ενδεχομένως κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα, καθώς θα γινόταν με δήλωση του εργαζόμενου στην Εργάνη.

Δηλαδή, όσοι εργάζονταν σεζόν για 6 ή και 7 ημέρες την εβδομάδα, τις παραπάνω από το 5ήμερο μέρες, αν ήταν τυπικός ο εργοδότης τις πληρώνονταν με την σχετική προσαύξηση.

Επειδή όμως, όπως ανέφερε ο Γ. Χότζογλου, η «μαύρη» και αδήλωτη εργασία «βασιλεύει» στον συγκεκριμένο κλάδο, όλοι γνωρίζουν ότι ουσιαστικά γίνεται… δώρο η 6η μέρα, επαναφέροντας το… πλήρες μπάχαλο που έδειχνε να μπαίνει σε μία τάξη με την υποχρεωτική για όλο τον κλάδο υπογραφή σύμβασης εργασίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα