

Η κατάθλιψη και το άγχος των μητέρων κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος και άλλων προβλημάτων των πνευμόνων αργότερα στα παιδιά τους, σύμφωνα με μία νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος αναπνευστικών παθήσεων αργότερα στη ζωή σχετίζεται (και) με την έκθεση ενός παιδιού, όταν ακόμη βρίσκεται στη μήτρα, στις ψυχικές διαταραχές της εγκύου μητέρας του. Συνεπώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τέτοια προβλήματα των παιδιών δεν προέρχονται μόνο από γενετικούς, κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Εβέλιεν βαν Μιλ του Τμήματος Παιδιατρικής του Ιατρικού Κέντρου Έρασμος του Ρότερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax», ανέλυσαν στοιχεία για 4.231 παιδιά ηλικίας δέκα ετών, εκ των οποίων σχεδόν το 6% είχε άσθμα. Παράλληλα, ελήφθη υπόψη η αξιολόγηση μέσω ερωτηματολογίου της ψυχικής κατάστασης των μητέρων, όταν ήταν έγκυες.
Όπως διαπιστώθηκε, τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονταν με αυξημένο κατά 45% έως 92% κίνδυνο για την ύπαρξη άσθματος στα παιδιά τους μετά από μία δεκαετία. Η ψυχική κατάσταση του πατέρα δεν φάνηκε να παίζει αντίστοιχο ρόλο.
Οι ερευνητές θεωρούν ως πιθανότερη βιολογική εξήγηση την παραγωγή ορμονών του στρες από τις έγκυες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των πνευμόνων του εμβρύου.
Σχετικά Νέα
Covid-19: Τι αποκαλύπτει νέα γενετική μελέτη για την προέλευση του κορονοϊού
Μια νέα γενετική μελέτη ρίχνει περισσότερο φως στην προέλευση της πανδημίας Covid-19, επιβεβαιώνοντας και.
Νέο ψηφιακό εργαλείο για τις Σπάνιες Παθήσεις
Η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος (ΕΣΑΕ) ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Χάρτη Σπανίων.
Αύξηση κρουσμάτων σε ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια
Ιλαρά, μηνιγγίτιδα, κίτρινος πυρετός… Ασθένειες ή μολύνσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν χάρη στον.
Κατάθλιψη: Αυξάνει τα ποσοστά ατυχημάτων σε οδηγούς άνω των 65 ετών
Υπολογίζεται ότι το 25% όλων των οδηγών θα είναι άνω των 65 ετών έως.