

Η συζήτηση στο παρασκήνιο γίνεται διαρκώς. Ποιο είναι το επόμενο βήμα του πρωθυπουργού; Θα προχωρήσει σε κάποιον δομικό ανασχηματισμό; Το ερώτημα μόνο φιλολογικό δεν είναι, καθώς και πριν από την κρίση του κορωνοϊού, η συμπλήρωση ενός έτους από τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ορόσημο για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Πόσο μάλλον τώρα που η χώρα μετά την πανδημία χρειάζεται όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός μια επανεκκίνηση. Συμβολικά και ουσιαστικά. Συνεπώς, η συζήτηση είναι υπαρκτή. Το ερώτημα είναι τι είδους ανασχηματισμός μπορεί να είναι αυτός σε τι χρόνο και προς τα πού θα στοχεύει.
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έχει ήδη δείξει πως δεν φοβάται τη διεύρυνση και την αξιοποίηση στελεχών που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα όπως φάνηκε στην περίπτωση του Πιερρακάκη. Το Μαξίμου είναι ανοικτό στην αξιοποίηση τέτοιων στελεχών, χωρίς το κριτήριο να είναι κομματικό. Συνεπώς, ένας ανασχηματισμός είναι πολύ πιθανόν να έχει και πάλι στοιχεία διεύρυνσης που θα εμπεδώνουν νέες κοινωνικές συμμαχίες. Δηλαδή, την οριστική εγκαθίδρυση στον μεσαίο χώρο. Αλλά αυτό δεν θα είναι το μόνο στοιχείο.
Υφυπουργοί ειδικού σκοπού
Όπως γράφει η στήλη Θεωρείο της Καθημερινής, ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός, που πολλοί τον τοποθετούν εντός του Ιουνίου, δεν πρόκειται να είναι σαρωτικός, αλλά να δίνει στίγμα. Στο πλαίσιο αυτό οι αλλαγές στους υπουργούς θα είναι πολύ συγκεκριμένες αλλά σε επίπεδο υφυπουργών πολύ μεγαλύτερες, με το βλέμμα στραμμένο περισσότερο σε πολιτικά στελέχη και λιγότερα σε τεχνοκράτες. Ο λόγος είναι πως η διαχείριση της οικονομικής κρίσης επιβάλλει την ενίσχυση του πολιτικού στοιχείου και την ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα στελεχών που έχουν μάθει να διαχειρίζονται και ανθρώπους, κάτι που θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο διάστημα.
Διπλή στήριξη στον Αδωνι
Έχει αξία πάντως πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του την Πέμπτη στη Βουλή αναφέρθηκε δύο φορές με θετικά λόγια στο έργο του Αδ. Γεωργιάδη. Την πρώτη φορά είπε πως θέλει να συγχαρεί «το υπουργείο Ανάπτυξης και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τις εξαιρετικές επιδόσεις στην καταπολέμηση του παρεμπορίου», ενώ τη δεύτερη ανέφερε πως «υπάρχει, ευτυχώς, μια πολύ θετική ανταπόκριση μέχρι σήμερα από την αγορά στα εργαλεία τα οποία έχει δρομολογήσει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων». Η διπλή αναφορά αν μη τι άλλο κάτι δείχνει.
Σχετικά Νέα
ΠτΔ για εκδημία Πάπα: «Άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας»
Την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε με συλλυπητήρια δήλωσή.
Κ. Τασούλας για την 21η Απριλίου: Υποχρέωση όλων μας, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς και την εθνική μας ενότητα
Την υποχρέωση όλων μας, πολιτικής ηγεσίας αλλά και πολιτών, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε.
Α. Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: «Επέλεξε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των φτωχών και των κατατρεγμένων»
Τη βαθιά του «θλίψη στους απανταχού Χριστιανούς και όχι μόνο» για τον θάνατο του.
Ν. Κακλαμάνης για 21η Απριλίου: Η Δημοκρατία μας υπέστη μία μεγάλη πληγή η αιμορραγία της οποίας οδήγησε έως μία εθνική τραγωδία στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή το προ 58ετίας πραξικόπημα.