Προ των πυλών η πλήρης άρση των capital controls

Tην πλήρη άρση των capital controls, που επιβλήθηκαν στη χώρα το καλοκαίρι του 2015, προωθεί η κυβέρνηση σε απόλυτη φυσικά συνεννόηση τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδας, όσο και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,  με χρονικό ορίζοντα τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει από την κυβέρνηση οι σχετικές διατάξεις οι οποίες και έχουν αποσταλλεί στο εξωτερικό κατά τα προβλεπόμενα, προκειμένου το συντομότερο δυνατό και σε επαφή με τους θεσμούς να προχωρήσει η πλήρης άρση των capital controls.

Υπό αυτή την έννοια ο Σεπτέμβριος, μήνας κρίσιμων επαφών με τους θεσμούς αλλά και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, θα είναι μήνας καθοριστικός για το συγκεκριμένο θέμα καθώς φαίνεται πως είναι πλέον θέμα ίσως και λίγου χρόνου οι σχετικές αποφάσεις.

Πρέπει να σημειωθεί πως προ ημερών σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο με γνώση του θέματος, τον οποίο επικαλέστηκε σε δημοσίευμα του το Reuters, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) που έχουν απομείνει και αφορούν κυρίως μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν πως η «η ΤτΕ έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls» με τον ίδιο να εκτιμά πως αυτό θα έχει γίνει στους δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου. Πρόκειται για ένα βήμα που η αγορά εκτιμά πως θα αποτελέσει ένα ακόμη σήμα πλήρους επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας, 4,5 χρόνια μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών στη χώρα το καλοκαίρι του 2015 και έναν περίπου χρόνο μετά την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

 

 

Σχετικά Νέα