

Η Κύπρος μπορεί να γίνει γέφυρα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ολοκληρώνει τη μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ και τη Ραμάλα, σήμερα.
Ιερουσαλήμ – Ανταπόκριση: Κωστής Κωνσταντίνου
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έφτασε με καθυστέρηση, καθώς τη στιγμή που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Κύπρο, έλαβε χώρα η πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ από τους Χούθι στο Υεμένη. Ωστόσο, τελικά αναχώρησε αρνούμενος να ακυρώσει το ταξίδι του, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε ειδικά ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος και ευχαρίστησε δημοσίως τον Κύπριο Πρόεδρο. «Δείχνετε εξαιρετική ανθεκτικότητα, φιλία και αλληλεγγύη, και το εκτιμούμε πολύ. Θυμόμαστε πάντα τους φίλους μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χέρτζογκ.
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης των πρόσφατων πυρκαγιών στο Ισραήλ. Αναφέρθηκε στις επιθέσεις κατά του Ισραήλ και στην τρέχουσα κατάσταση στη χώρα και στην περιοχή, τονίζοντας την ανάγκη για διεθνείς προσπάθειες για το ανθρωπιστικό ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς.
Επίσης, συνεχίζοντας, ευχήθηκε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2026, τονίζοντας ότι «η Κύπρος είναι ένας από τους στενότερους φίλους του Ισραήλ».
«Αξιόπιστος γείτονας»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχάρη τον Πρόεδρο του Ισραήλ και τον λαό του Ισραήλ με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος και προβλέψιμος γείτονας, που εργάζεται για τη μεγαλύτερη συνεργασία με άλλα κράτη, αλλά και για την περαιτέρω αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού της περιοχής προς όφελος των λαών και των κρατών της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την άφιξή του στην Προεδρική Κατοικία, ο Πρόεδρος της Κύπρου αποδοκιμάστηκε από μερικούς διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Simon Aykout, έναν Ισραηλινό πολίτη με διπλή τουρκική υπηκοότητα, ο οποίος κρατείται στην Κύπρο για τεράστιας κλίμακας κατάχρηση ελληνοκυπριακής περιουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο.
Ψηλά ενέργεια και IMEC
Στη συνέχεια, ο Κύπριος ηγέτης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου στο γραφείο του Πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ. «Είμαι πολύ χαρούμενος που καλωσορίζω τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη πίσω στο Ισραήλ. Υπάρχει μια μακρά φιλία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
«Η περιοχή μας βρίσκεται σε μια διαδικασία τεράστιων αλλαγών. Οι ενέργειές μας στον πόλεμο έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στον χάρτη της Μέσης Ανατολής, αλλά εξακολουθούμε να απειλούμαστε από ριζοσπαστικές δυνάμεις από πολλές κατευθύνσεις», τόνισε και εξήγησε ότι «μία από τις ιδέες που συζητήσαμε είναι το IMEC – ένα επαναστατικό έργο που θέλουμε να υλοποιήσουμε. Μίλησα για αυτό με τον κ. Μόντι, τον πρωθυπουργό της Ινδίας, μόλις πριν από λίγες ημέρες. Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια κοινή συζήτηση μαζί τους. Θέλουμε επίσης να διοργανώσουμε μια τριμερή διάσκεψη στο Ισραήλ μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Το έχουμε κάνει αυτό κατά τη διάρκεια των ετών, θέλουμε να το ανανεώσουμε το συντομότερο δυνατόν, και αυτό είναι ένα από τα πράγματα που θα κάνουμε».
Εμπόριο και Ιράν
Όσον αφορά τις εμπορικές οδούς, φυσικά εμείς και ολόκληρος ο κόσμος απειλούμαστε από τους Χούθι, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, «συμπεριλαμβανομένης της σατανικής επίθεσης που πραγματοποίησαν σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Δεν θα το ανεχτούμε, θα λάβουμε πολύ σκληρά αντίμετρα εναντίον τους και θα θυμόμαστε πάντα ότι ενήργησαν σύμφωνα με τις οδηγίες και με την υποστήριξη του προστάτη τους, του Ιράν». Και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι πρέπει για να διασφαλίσει την ασφάλειά μας, να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε κάτι τέτοιο».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Κύπριος Πρόεδρος είχε ενωρίτερα πει ότι θα μεταφέρει ένα μήνυμα και στις δύο πλευρές: ότι, ανεξάρτητα από τις διαφορές στην προσέγγιση, ζητήματα όπως οι όμηροι και η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παραμείνουν εκτός του αυστηρού πολιτικού πλαισίου. Έχουμε κάποιες ιδέες, κάποιες προτάσεις για το πώς να προχωρήσουμε και αυτό θα είναι το επίκεντρο των επαφών μου, πρόσθεσε.
Όσον αφορά την πρωινή δήλωσή του ότι η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει γέφυρα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει ήδη λειτουργήσει ως γέφυρα στο παρελθόν, με το Σχέδιο Αμαλθία για τη Γάζα.
Γιατί η Κύπρος;
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα που διατηρεί στενές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, ενώ είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι το πρώτο εξάμηνο του 2026 θα αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι βέβαιος, είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου, ότι με τις ιδέες που θα θέσουμε στο τραπέζι, εάν υπάρχει η απαραίτητη βούληση, μπορούμε να επιτύχουμε θετικές εξελίξεις σε ανθρωπιστικά ζητήματα σε αυτό το αναμφισβήτητα αρνητικό περιβάλλον στην περιοχή.
Σημείωσε ότι σήμερα πραγματοποιούνται 110 πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ των δύο χωρών. Αυτός είναι μακράν ο μεγαλύτερος αριθμός πτήσεων από οποιαδήποτε χώρα προς την Κύπρο, εξήγησε.
Η πρώτη συνάντηση του Προέδρου μετά την άφιξή του στην Ιερουσαλήμ ήταν με συγγενείς ομήρων στη Γάζα. Τόνισε ότι κανένας γονέας ή μέλος της οικογένειας δεν πρέπει να υποστεί τη δοκιμασία που βιώνουν οι οικογένειες των ομήρων τα τελευταία 576 ημέρες, περιμένοντας να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους και την επιστροφή τους. Οι Κύπριοι το γνωρίζουν αυτό από καρδιάς, είπε, υπενθυμίζοντας τις περιπτώσεις των περισσότερων από χίλιων ανθρώπων που αγνοούνται από την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974. Όλοι οι υπόλοιποι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως, τόνισε.
Ευχαριστίες και από Αμπάς
Ακολούθως η κυπριακή αντιπροσωπεία μετέβη στη Ραμάλα. Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αντιπροσωπεία ενώ τιμητικό άγημα απέδιδε τιμές. Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε στους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς ενώ εξέφρασε ευχαριστίες για την αλληλεγγύη της Κύπρου. Ο κ. Αμπάς ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την κατάσταση που επικρατεί, τόνισε την ανάγκη για εκεχειρία και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την σταθερή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του παλαιστινιακού στη βάση δύο κρατών και τον ευχαρίστησε για τη στάση που τηρεί η Παλαιστινιακή Αρχή στο Κυπριακό. Ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αμπάς για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για την αποστολή βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό μέσω Κύπρου, θέμα το οποίο συζήτησε ενωρίτερα με την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ.
Τον Πρόεδρο της Κύπρο συνόδευσαν ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραουνά, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τάσος Τζιωνής, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Δώρος Βενέζης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, η Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών κα Θεσσαλία Σαλίνα Σιάμπου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σχετικά Νέα
Γερμανία: Από τα κρατίδια οι πρώτες συνέπειες για την AfD, που ταξινομείται ως «εξακριβωμένα ακροδεξιά» οργάνωση
Οι πρώτες συνέπειες από την επίσημη ταξινόμηση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) ως.
Οι Χούθι απειλούν με νέες επιθέσεις κατά ισραηλινών αεροδρομίων
Οι Χούθι ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής, την πρόθεσή τους να επιβάλουν έναν.
Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την τριήμερη εκεχειρία που κήρυξε ο Πούτιν»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι «δεν πιστεύει» ότι η Ρωσία.
«Επιλέξτε την Ευρώπη για την επιστήμη»: Κομισιόν και Μακρόν προσκαλούν ερευνητές των ΗΠΑ – «θύματα» του Τραμπ
«Επιλέξτε Ευρώπη για την επιστήμη», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνεται το πρωί.