Επικοινωνία K. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Τον κύκλο των τηλεφωνικών επικοινωνιών του με τους πολιτικούς αρχηγούς ολοκλήρωσε πριν λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός, έχοντας ήδη λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός μετέφερε στους κ.κ. Αλ. Τσίπρα, Ν. Ανδρουλάκη, Δ. Κουτσούμπα και Κ. Βελόπουλο ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Κ. Μητσοτάκης σε Κ. Σακελλαροπούλου: Θα επιστρέψω την διερευνητική εντολή το απόγευμα
Την επιστροφή της διερευνητικής εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης την οποία έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήδη από το απόγευμα σήμερα προανήγγειλε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, λίγο αφότου η κ. Σακελλαροπούλου τον ενημέρωσε ότι, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, τού δίνει τη διερευνητική εντολή, ως αρχηγού του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

“Θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής και προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή το απόγευμα, ώστε να κάνουμε εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, ότι η χώρα χρειάζεται όσο το δυνατόν συντομότερα ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και επέμενε ότι “το καλύτερο για τη χώρα είναι να συζητήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα, πως θα αυξήσουμε τους μισθούς και πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά και να μιλήσουμε για τις προκλήσεις και τα θέματα που αφορούν στη νέα γενιά”.

Χαρακτήρισε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα προωθητικό βήμα ωριμότητας ενώ επανέλαβε πως από το αποτέλεσμα της κάλπης είναι σαφές ότι δεν προκύπτει προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, μετά την ενημέρωσή του για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής από την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της τα παρέδωσε, προκειμένου εκείνη να εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον κ. Μητσοτάκη, η κ. Σακελλαροπούλου θα δώσει αντίστοιχες εντολές στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του δεύτερου και του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δηλαδή στους κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως η νέα προεκλογική περίοδος, μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως ένα μήνα. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων θα πρέπει να παρακαταθέσουν στον Άρειο Πάγο την σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα