Επιφυλακτικότητα και μικρές απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί από την αρχή της συνεδρίασης να κρατήσει την επαφή με τις 900 μονάδες, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να αφήσει πίσω του την επιφυλακτικότητα που τροφοδοτείται από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,11% στις 893,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.143,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,74% στις 583,42 μονάδες.

Αν και υπάρχουν κάποιες αγοραστικές δυνάμεις σήμερα στο ταμπλό, οι οποίες δείχνουν να θέλουν να τοποθετηθούν μετά το χθεσινό sell off, η επιφυλακτικότητα εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη. Είναι άλλωστε μια εικόνα που επικρατεί και στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, κυβερνητικά στελέχη παραμένουν σε δύο βασικά μηνύματα, δηλαδή “όχι σε lockdown” και “όχι σε μέτρα που θα αφορούν στους εμβολιασμένους”. Πάντως, σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία του πανδημικού ιού στην κοινότητα, παρουσιάστηκαν στοιχεία, τα οποία αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας ότι το τέταρτο κύμα έχει φτάσει στο μέγιστο επίπεδό του και είναι πιθανή η από εδώ και πέρα σταθεροποίησή του.

Εν αναμονή των εκθέσεων
Αυτό που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την αγορά είναι, όπως έχει επισημανθεί, το κατά πόσο η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και το κατά πόσο αυτά τα μέτρα ανακόψουν την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Ίσως κάποιο εναλλακτικό σενάριο ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποία θα ανακοινώσει τρεις εκθέσεις που θα περιγράφουν η κάθε μια από άλλη οπτική γωνία την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Πάντως, η αποτελεσματικότητα του κράματος των μέτρων, που βρίσκεται σε ισχύ από το πρωί της Δευτέρας, θα… βρεθεί στο μικροσκόπιο κυβέρνησης και ειδικών την επόμενη εβδομάδα και ουδείς μπορεί να αποκλείσει μία μεγαλύτερη αυστηροποίηση του πλαισίου για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνουν πτώση 1,70% και 1,14% αντίστοιχα, με τις Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με μικρές απώλειες.

Στον αντίποδα, η Εθνική, ο Σαράντης και η Motor Oil σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν ελαφρώς το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ. Χωρίς μεταβολή είναι η ΔΕΗ, η ΕΧΑΕ και Aegean.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα