Επειγόντως σήμερα στη Λευκωσία ο Ν. Δένδιας

Ο Ν. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και αμέσως μετά θα προβούν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ενώ ο απόγευμα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Η επίσκεψη Δένδια στη Λευκωσία πραγματοποιείται αμέσως μετά την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα, όπου τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο, με τα ανάλογα μηνύματα που απέστειλε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προς την Τουρκία, όμως είναι φανερό πως τα μηνύματα αυτά μάλλον είναι απλές προειδοποιήσεις και “εξουδετερώνονται” από την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν και τη συμφωνία επέμβασης της Άγκυρας στη Συρία. Κύκλοι της Αθήνας, άλλωστε, πιστεύουν πως ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την κόντρα με τους αμερικανούς, η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται διατεθειμένη να διακινδυνεύσει ρήξη με την Άγκυρα, ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επιπλέον και “καλή χημεία” με τον τούρκο ομόλογό του, μη επιτρέποντας, ουσιαστικά, στο “βαθύ κατεστημένο” της χώρας του να επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα, ούτε καν για τους S-400!

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που βλέπει την Τουρκία να τραβάει το σκοινί στα άκρα, με τη μεταφορά του γεωτρύπανου “Γιαβούζ” στο τεμάχιο 7 της οριοθετημένης ΑΟΖ της Κύπρου, είναι υποχρεωμένος να αντιδράσει με δυναμικό τρόπο στη νέα πρόκληση, καθώς η Λευκωσία κινδυνεύει πλέον με έναν … “Αττίλα 3”- αυτή τη φορά στο ενεργειακό. Είναι σαφές πως ο Κύπριος Πρόεδρος επιθυμεί ενεργότερη παρέμβαση της ΕΕ, με την επιβολή και προσωποποιημένων κυρώσεων στην Τουρκία, την ίδια στιγμή που η Αθήνα αισθάνεται πίεση από την Άγκυρα με το προσφυγικό. Δεν είναι δε τυχαία και η χθεσινή επικοινωνία του Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς όχι απλώς συμμετέχει στις εξορύξεις η Total, αλλά και λόγω του ότι το Παρίσι επιδιώκει -μέσω και της Κύπρου- ένα ενεργότερο, ίσως και πρωταγωνιστικό ρόλο, στην ΝΑ Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, αναμένεται να συνεχιστούν και οι πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού, με την πενταμερή πλέον να προβάλλει στο προσκήνιο, παρά τις επιφυλάξεις κύκλων των Αθηνών. Η Άγκυρα, άλλωστε, με την επιμονή της στις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, είναι πρόδηλο ότι επιδιώκει να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή και εν συνεχεία να τη “νομιμοποιήσει”, σύροντας τη Λευκωσία και την ελληνική πλευρά προς μια συνολική συμφωνία.

 

 

 

πηγή  news247.gr

Σχετικά Νέα