Συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, με αφορμή την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής, η οποία ξεκινά από σήμερα, Καθαρή Δευτέρα, και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.
Όσοι επιλέγουν να νηστέψουν, δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.
Κανόνες για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών:
- Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.
- Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.
- Δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.
- Για το μαγείρεμα της ψίχας:
– βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
– τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
– ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
– ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά
- Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής: α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.
- Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση: διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
- Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.
Σχετικά Νέα
-
6 σημάδια συναισθηματικής ωριμότητας στα ζευγάρια
Για να λειτουργήσει μια σχέση, πρέπει να είστε συναισθηματικά ώριμοι. Αλλά πώς ξέρετε αν.
-
ΕΟΦ: Χωρίς έγκριση κυκλοφορεί ενέσιμο διάλυμα λιποδιάλυσης
Ο ΕΟΦ ενημερώθηκε από τον Οργανισμό Φαρμάκων της Νορβηγίας, μέσω του συστήματος ειδοποίησης ανάμεσα.
-
ΕΟΠΥΥ: Ποιοι εξαιρούνται από την «παρακράτηση» 1 και 3 ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις
Εκτός της οικονομικής συμμετοχής με 1 και 3 ευρώ αφήνει με σημερινή εγκύκλιό του.
-
Παρβοϊός Β19: Επτά ερωτήσεις για τη λοίμωξη και οι απαντήσεις από την Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων
Σοβαρά περιστατικά λοίμωξης από παρβοϊό Β19 σε παιδιά και περιστατικά θανάτων, κυρίως σε νεογέννητα λόγω λοίμωξης της μητέρας κατά.