Site icon The Indicator

ΕΟΔΥ: Πώς θα καταναλώσετε θαλασσινά και οστρακοειδή με ασφάλεια

Συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, με αφορμή την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής, η οποία ξεκινά από σήμερα, Καθαρή Δευτέρα, και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.

Όσοι επιλέγουν να νηστέψουν, δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.

Κανόνες για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών:

– βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
– τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
– ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
– ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά

Exit mobile version