ΕΟΔΥ: Εβδομάδα με 48 νεκρούς με κορονοϊό – Αυξάνονται οι νοσηλείες

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας (από τις 4 έως τις 10 Δεκεμβρίου) για τη γρίπη, τον κορονοϊό και τον RSV ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 έφτασε τις 1.176 (991 την προηγούμενη εβδομάδα) και παρουσίασε αύξηση 38% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 26 (21 την προηγούμενη εβδομάδα) και παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 59 (54 την προηγούμενη εβδομάδα).

Την ίδια στιγμή καταγράφηκαν 48 (44 την προηγούμενη εβδομάδα) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη Covid.

Η παραλλαγή Eris (EG.5) ήταν η συχνότερη, καθώς εμφανίστηκε στο 40% των δειγμάτων, ενώ στη δεύτερη θέση πέρασε η Κράκεν (XBB.1.5) με 29%.

Ιός της γρίπης
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα ξεπέρασε το 10% (sentinel) που αποτελεί ενδεικτικό εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC.

Καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 49/2023 41 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), και συγκεκριμένα τα 39 (98%) ήταν τύπου Α και ένα (2%) τύπου Β.

Από τα 39 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 8 (20,5%) ανήκε στον υπότυπο Α(Η3) και τα 31 (79,5%) στον υπότυπο Α(Η1)

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV
Η θετικότητα παρουσίασε αύξηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα