ΕΟΔΥ: Ένας στους δύο που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ μολύνονται από μικρόβιο

Στις πρώτες θέσεις της λίστας τα νοσοκομεία της Ελλάδας για την παρουσία μικροβίων και πρόκλησης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων από αυτά καθώς και για την αντοχή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ σε 50 νοσοκομεία της χώρας και σε περισσότερους από 9700 νοσηλευόμενους σε αυτά, έδειξε ότι η Ελλάδα παραμένει στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης στα ενδονοσοκομειακά παθογόνα, την κατανάλωση αντιβιοτικών, αλλά και τη μικροβιακή αντοχή.

Η μελέτη του ΕΟΔΥ κατέδειξε ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα σε σχέση με τα επικίνδυνα μικρόβια και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Ένας στους δύο νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία οι γιατροί χορηγούσαν κατά την ημέρα της καταγραφής, τουλάχιστον ένα αντιμικροβιακό φάρμακο για να καταπολεμήσουν κάποιο παθογόνο.

Τι κατέγραψε η έρευνα του ΕΟΔΥ για τα μικρόβια και την μόλυνση των ασθενών στα νοσοκομεία
Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη – έκθεση του ΕΟΔΥ σε 50 νοσοκομεία της χώρας: «Αποτελέσματα Επιτήρησης Μικροβιακής Αντοχής, Κατανάλωσης Αντιβιοτικών και Λοιμώξεων που Σχετίζονται με Φροντίδα Υγείας» καταγράφηκε ότι

Στο 55,4% των νοσηλευόμενων που εξετάστηκαν (5.376 ασθενείς), εντοπίστηκε λοίμωξη την ημέρα της καταγραφής.

στο 51,9% χορηγούνταν ένα αντιμικροβιακό φάρμακο,

στο 35,2% δύο αντιμικροβιακά φάρμακα,

στο 13,0% τουλάχιστον τρία.

Κατά μέσο όρο κάθε ασθενής υπό αντιμικροβιακή αγωγή λάμβανε 1,7 αντιμικροβιακά φάρμακα.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τουλάχιστον μία λοίμωξη στον 1 στους 9 νοσηλευόμενους. Από αυτούς, οι 7 στους 10 είχαν προσβληθεί από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 69,6% των λοιμώξεων εμφανίστηκε 48 ώρες μετά την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, ενώ στο 28,6% των λοιμώξεων, ο ασθενής είχε ήδη λοίμωξη κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Οι ήδη εκδηλωμένες λοιμώξεις κατά την εισαγωγή είχαν πιθανή προέλευση το ίδιο νοσοκομείο (επανεισαγωγή ασθενούς) στο 7,5% των περιπτώσεων, άλλο νοσοκομείο στο 8,9%.

Που εντοπίστηκαν τα περισσότερα ενδονοσοκομειακά μικρόβια

Εκείνο που πραγματικά προκαλεί μεγάλη ανησυχία με βάση τα στοιχεία της μελέτης είναι ότι οι ΜΕΘ όπου νοσηλεύονται οι πιο ευάλωτοι ασθενείς , έχουν τα περισσότερα παθογόνα μικρόβια.

Εκεί παρατηρείται -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- ο υψηλότερος επιπολασμός με τον σχεδόν 1 στους 2 ασθενείς (45,7%) να εμφανίζει τουλάχιστον μία λοίμωξη.

Λιγότερες λοιμώξεις καταγράφηκαν, ωστόσο, στους παιδιατρικούς ασθενείς (3%), και στις κλινικές μαιευτικής – γυναικολογίας (1,4%) και ψυχιατρικής (1,2%).

Πιο συχνά εντοπίζονταν λοιμώξεις στο κατώτερο αναπνευστικό (28,9%), με την πλειονότητα εξ αυτών να είναι πνευμονίες (24,9%).

Από τα προαναφερόμενα στοιχεία γίνεται κατανοητό ότι η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις, στην παρουσία μικροβίων, στην μόλυνση ασθενών αλλά στην κατανάλωση αντιβιοτικών.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση αντιβιοτικών το 2022-2023 κυμάνθηκε σε παρόμοια επίπεδα με το 2016-2017 (55,4%) και το 2011-12 (54,7) ήταν, όμως, σημαντικά μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (32,9%).

Το 2011-12 ο αδρός ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 6,0% (εύρος χωρών: 2,3% – 10,8%) με την χώρα να βρίσκεται στην 4η θέση, ενώ το 2016-17 η Ευρώπη κατέγραψε μέσο επιπολασμό λοιμώξεων 5,9% (εύρος χωρών: 2,9% – 10,0%) με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 1η θέση.

Το 2022-23 ο επιπολασμός των λοιμώξεων στην Ελλάδα αναμένεται να παραμένει σημαντικά μεγαλύτερος από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, τονίζουν οι ερευνητές.

Αποδεικνύεται επίσης, πως τα ποσοστά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με τα ποσοστά προ της πανδημίας Covid-19, ενώ ειδικότερα η χώρα μας κατέχει διαχρονικά υψηλή θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Την ίδια στιγμή, σε πρόσφατη έκθεση του ECDC επισημαίνεται πως η Ελλάδα έχει πάρει την αρνητική πρωτιά, της χώρας με τα περισσότερα έτη ζωής που χάνονται λόγω Μικροβιακής Αντοχής (Μ.Α.).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα