ΕΟ ΚΚΕ: Η ΕΕ θεωρεί ανέργους μόνο όσους αναζητούν ενεργά εργασία τις τελευταίες 4 εβδομάδες

«Την ώρα που η ανεργία εκτινάσσεται και στις ουρές των ανέργων προστίθενται εκατομμύρια εργαζόμενοι που μένουν χωρίς δουλειά στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτίθεται με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα στα δικαιώματα των ανέργων», αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ, καθώς, όπως σημειώνει «απαντώντας σε σχετική ερώτηση-καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία καταγραφής της ανεργίας από τη Eurostat υπολογίζουν ως ανέργους μόνο όσους “αναζητούν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και είναι διαθέσιμοι να ξεκινήσουν την εργασία τους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες”».

«Με αυτή την πρακτική η ΕΕ επιχειρεί να νομιμοποιήσει και να παγιώσει την αφαίρεση του δικαιώματος των ανέργων στο επίδομα ανεργίας, με ελάχιστους πλέον να το λαμβάνουν. Τα χρήματα που “εξοικονομούνται” από αυτές τις περικοπές και που προέρχονται από φόρους, εισφορές και την ασφάλιση των εργαζομένων οδηγούνται απευθείας στις τσέπες της μεγαλοεργοδοσίας ως δήθεν επιδότηση της εργασίας με προγράμματα μερικής ανεργίας, όπως το πρόγραμμα εργασιακής γαλέρας “ΣΥΝ-Εργασία” κ.ά. στο πλαίσιο του επερχόμενου Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ οι μεγαλοεργοδότες απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής μισθών, ασφαλιστικών εισφορών κ.α» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Αντίστοιχης …έμπνευσης είναι και τα προγράμματα “ενεργητικής απασχόλησης” με περιεχόμενο την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, επανακατάρτισης, πρακτικής άσκησης, επιδοτήσεις δηλαδή της εργοδοσίας δήθεν για να μην μειώνονται οι θέσεις εργασίας, να δημιουργούνται νέες. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και τρόπος συγκάλυψής της».

Η ΕΟ του ΚΚΕ σημειώνει, ακόμα, ότι «την ίδια στιγμή η ΕΕ επιδιώκει να αποκλείσει τη μεγάλη μάζα των ανέργων από την καταγραφή και τη στήριξη, ενώ εμφανίζει ότι δεν αναζητούν όσο πρέπει εργασία».

Η ΕΟ του ΚΚΕ κάνει λόγο για επιχείρηση απόκρυψης των πραγματικών διαστάσεων της ανεργίας και για στήσιμο μηχανισμών «μέσω των αντίστοιχων ΟΑΕΔ σε κάθε χώρα για την εφαρμογή της απαράδεκτης πρακτικής των «μέτρων ενεργοποίησης».

Όπως εξηγεί, στη συνέχεια, «θέτουν πρόσθετα εμπόδια που επιβάλλουν στους ανέργους να μην χάσουν το επίδομα να αποδεικνύουν κάθε μήνα ότι αναζητούν εργασία, να παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης, να αποδέχονται οποιαδήποτε προσφορά εργασίας, να υπόκεινται σε κυρώσεις, ακόμα και σε επιτόπιους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα σπίτια τους».

Ως προς την απάντηση της Κομισιόν, σημειώνει ότι «για να δικαιολογήσει αυτόν τον απαράδεκτο ορισμό του ανέργου που συνοδεύεται με τα παραπάνω απαράδεκτα κι αντεργατικά κριτήρια και μέτρα στα κράτη-μέλη καταφεύγει στην επίκληση των συστάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ). Πρόκειται για τον ίδιο οργανισμό τις συστάσεις του οποίου επικαλείται κι η κυβέρνηση της ΝΔ αυτές τις μέρες για να επιβάλλει την κατάργηση πληρωμής των υπερωριών στους εργαζόμενους με ταυτόχρονη εκτίναξη της ευελιξίας, καθώς και το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο ενάντια στο δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση».

«Τελευταίο παράδειγμα τα “ψίχουλα “των 200 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτούμενων θέσεων εργασίας για 100.000 μακροχρόνια ανέργους που η ελληνική κυβέρνηση βαφτίζει μισθό, μετατρέποντάς τους σε κυριολεκτικά τζάμπα εργατικό δυναμικό, ενώ την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις επιδοτούνται με 345 εκατ. ευρώ» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να παλέψουν για:

— Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.

— Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία.

— Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet, για όλο το διάστημα της πανδημίας».

Σχετικά Νέα