Έντεκα ασυνόδευτα παιδιά μετεγκαταστάθηκαν στην Πορτογαλία

Έντεκα ασυνόδευτα παιδιά αναχώρησαν σήμερα από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την Πορτογαλία, στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντικής μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, συνολικά από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα 1.285 ασυνόδευτα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Νιώθω χαρούμενος που πηγαίνω στην Πορτογαλία, καθώς στην χώρα μου είχα πολλά προβλήματα και δεν μπορώ να γυρίσω εκεί. Από την Ελλάδα κρατάω τις αναμνήσεις από τους ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει. Ελπίζω να συναντήσω τέτοιους ανθρώπους και στην Πορτογαλία και να μπορέσω να ακολουθήσω τα όνειρά μου», αναφέρει ο Αλί λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.

«Η καινοτόμος πρωτοβουλία της Ελλάδας και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από το πρόγραμμα Εθελοντικής Μετεγκατάστασης, αναδεικνύει τον κοινωνικό και παιδοκεντρικό των παρεμβάσεων της ειδικής γραμματείας και αποτελεί έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης προς τη χώρα μας» σημειώνει ο ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ηρακλής Μοσκώφ, ο οποίος συνόδευσε τα παιδιά στο αεροδρόμιο.

«Η εθελοντική μετεγκατάσταση αποδεικνύεται ένας άριστος μηχανισμό αλληλεγγύης και ένα παράδειγμα επιμερισμού των υποχρεώσεων μεταξύ χωρών της ΕΕ», επισημαίνει ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Τζιανλούκα Ρόκο προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα «αποτελεί ένα επιπλέον βήμα προς τη δημιουργία ενός πιο προβλέψιμου μηχανισμού αλληλεγγύης».

Συντονιστικός φορέας για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η ειδική γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με την υπηρεσία Ασύλου, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο και τη ΜΚΟ Μετάδραση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα