Εντείνονται οι πιέσεις σε Βρυξέλλες και Λυών για να σωθεί η ελληνική υπηρεσία του Euronews

Κρίσιμες ώρες περνούν οι περίπου 30 εργαζόμενοι- δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί- στην ελληνική υπηρεσία του Euronews.

Γύρω στις 20 Οκτωβρίου, σε περίπου μια εβδομάδα από σήμερα δηλαδή, θα αποσταλεί από τα κεντρικά του Euronews στη Λυών, στο γραφείο της Αθήνας, η επιστολή με τις πρώτες πέντε απολύσεις εργαζομένων αορίστου χρόνου.

Ήδη διακόπηκε από την 1η Οκτωβρίου η συνεργασία με τέσσερις δημοσιογράφους- εξωτερικούς συνεργάτες που όμως επί σειρά ετών κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σε Βρυξέλλες και Λυών εντείνονται παρασκηνιακές πιέσεις για την διάσωση του ελληνικού Euronews.

Ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς αλλά και η Κύπρια Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου πραγματοποιούν επαφές και στους κόλπους της Κομισιόν αλλά και στα κεντρικά του ευρωπαϊκού οργανισμού Ενημέρωσης. «Κάνουν ό,τι μπορούν για να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση», ανέφερε στο «Ποντίκι», πηγή από το περιβάλλον του Euronews.

Στις συζητήσεις, εκείνο που προτάσσεται είναι το πολιτικό κόστος που θα έχει για το τηλεοπτικό δίκτυο εάν εξαλειφθεί η «ελληνική φωνή» του, έπειτα από δέκα χρόνια αδιάλειπτης και επιτυχημένης πορείας σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και εκτός στενών ελληνικών ορίων.

Άνθρωπος- κλειδί στην διατήρηση ης ελληνικής υπηρεσίας του Euronews είναι ο Γάλλος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, με το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, για την Εσωτερική Αγορά, την Ψηφιακή Τεχνολογία και τη Βιομηχανική Πολιτική, στην αρμοδιότητα του οποίο εμπίπτει το θέμα και είναι εκείνος που θα κάνει τις τελικές συνομιλίες. Στην «εικόνα» μπαίνει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που θα «επισφραγίσει» την όποια απόφαση.

Όλα εξαρτώνται από την αύξηση του, ήδη ψαλιδισμένου κατά 16 εκατ. ευρώ, προϋπολογισμού του Οργανισμού από την Κομισιόν. Αν βελτιωθεί το μπάτζετ κατά δύο εκατ. ευρώ, τότε θα διατηρηθεί στη ζωή το Euronews σε Ελλάδα και Ουγγαρία (λειτουργεί μόνον ιστοσελίδα).

Σε αντίθετη περίπτωση «πολίτες της Ευρώπης στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και ομογενείς θα στερηθούν πληροφόρηση πάνω σε ευρωπαϊκά θέματα και ειδησεογραφία που «είτε εξαιρείται είτε περνά στα ψιλά άλλων καναλιών».

Βέβαια οι ευρωσκεπτικιστές- κυρίως Γερμανοί αλλά και γερμανόφωνοι ευρωβουλευτές- που ζητούν περιστολή δαπανών του Εuronews αντιτείνουν ότι η ελληνική υπηρεσία μπορεί να συνεχίσει εφόσον το κόστος λειτουργίας της καλυφθεί από ιδιωτική χρηματοδότηση, στη λογική μοντέλου θυγατρικής.

Στο μεταξύ στην «καρδιά» παραγωγής ειδήσεων του Euronews «υπάρχει κύμα συμπαράσταση που πηγάζει από την εκτίμηση και το σεβασμό προς την ελληνική υπηρεσία», έλεγε η ίδια πηγή στο «Ποντίκι». Στη Λυών πάντα εκθειάζουν το ελληνικό γραφείο διότι «είναι η πιο παραγωγική μονάδα εκτός Κεντρικών».

Η ελληνική υπηρεσία -πρωτοεξέπεμψε 18 Δεκεμβρίου 20212- έχει τροφοδοτήσει έως σήμερα τα δελτία και τα magazines του Euronews, με ρεπορτάζ διεθνούς επιπέδου και άφθονα θέματα για την κρίση στο Προσφυγικό, την Ελλάδα, την Κύπρο, τα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και από Κίνα, Γεωργία, Πακιστάν, Τουρκμενιστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Αρμενία.

Καταληκτική ημερομηνία για όποια εξέλιξη είναι η 27η Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η ισχύς του συμβολαίου του ελληνικού σκέλους με τη μητρική εταιρεία. Εκτός εάν…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα