Εντείνεται η παγκόσμια μάχη για την προμήθεια ενέργειας

Περαιτέρω επιδείνωση της ήδη κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αναμένεται να επιφέρει η απόφαση του Πεκίνου να διασφαλίσει τις αναγκαίας προμήθειες ενέργειας με κάθε κόστος.

Μετά τις διακοπές της λειτουργίας κινεζικών εργοστασίων που σημειώθηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας, το Πεκίνο έδωσε χθες εντολή στις κρατικές εταιρείες ενέργειας να παρέχουν με κάθε κόστος την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να συνεχιστεί η βιομηχανική παραγωγή.

Η αποφασιστικότητα της κινεζικής ηγεσίας υποδηλώνει πως η πλέον ενεργοβόρα οικονομία του πλανήτη θα καταβάλει το απαιτούμενο τίμημα, όποιο κι αν είναι αυτό, με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν προμήθειες από άλλες γεωγραφικές ζώνες, στις οποίες προφανώς θα συγκαταλέγεται και η Ευρώπη.

Τα κινεζικά ΜΜΕ επικαλέστηκαν χθες σχετική δήλωση του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Κεκιάνγκ, ότι η χώρα θα διασφαλίσει τις απαιτούμενες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να λειτουργούν οι βιομηχανίες της.

Η εντολή προς τις κρατικές εταιρείες ενέργειας είχε δοθεί νωρίτερα διά στόματος του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης και υπουργού Ενέργειας, Χαν Ζενγκ, που μεταξύ άλλων τους εφιστούσε την προσοχή τονίζοντας ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να ανεχθεί επεισόδια γενικής διακοπής ρεύματος.

Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση, με την τιμή του φυσικού αερίου να σημειώνει νέο άλμα στην Ευρώπη φτάνοντας στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Μολονότι αργότερα αποκλιμακώθηκε στα 94,7 ευρώ, η εικόνα είναι σαφής και φανερώνει μια μάχη ανάμεσα στις ασιατικές και τις ευρωπαϊκές οικονομίες με διακύβευμα τις ζωτικές προμήθειες φυσικού αερίου.

Η τιμή του καυσίμου, που πρωταγωνιστεί ως μεταβατικό στάδιο από το ρυπογόνο πετρέλαιο προς την πράσινη ενέργεια, συμπαρασύρει ανοδικά όλες τις τιμές ενόψει του επερχόμενου χειμώνα και της ανάγκης για θέρμανση.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Αντρέας Γκαντόλφο, επικεφαλής ένωσης ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας, προέβλεψε πως «η τιμή του φυσικού αερίου θα φτάσει όσο ψηλά χρειάζεται για να ανακόψει τη ζήτηση».

Υπογράμμισε πως για ορισμένες ευρωπαϊκές βιομηχανίες είναι ήδη «υπερβολικά ακριβό», αλλά πιθανώς θα φτάσει πολύ πιο ψηλά προτού αποφασίσουν να διακόψουν τη λειτουργία τους. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις του Μπιάρνε Σίλντροπ, αναλυτή της SEB, που σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κινέζου υπουργού Ενέργειας τόνισε πως «φαίνεται ότι δεν είμαστε στα πρόθυρα αποθέρμανσης της αγοράς, αλλά μάλλον φαίνεται να τρελαίνεται περισσότερο».

Εχουν προηγηθεί οι διακοπές στη λειτουργία κινεζικών εργοστασίων που είτε το επέλεξαν επειδή δεν άντεχαν το κόστος της ενέργειας, είτε αναγκάστηκαν εξαιτίας διακοπών στην ηλεκτροδότηση της περιοχής τους.

Ανάμεσά τους και βιομηχανίες που προμηθεύουν την Apple και την Tesla. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, που έπεισε τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs και Nomura να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας. Σύμφωνα, πάντως, με σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, οι κινεζικές βιομηχανίες προσπαθούν τώρα να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο και το προσωπικό τους εργάζεται νυχθημερόν. Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο AFP, εργάτης στον βιομηχανικό κόμβο της Ντογκουάν τόνισε ότι «ασφαλώς δεν νιώθουμε καλά, αλλά υπερκαλύπτουμε τις ώρες που χάθηκαν με τις διακοπές ηλεκτροδότησης».

Στο μεταξύ, ανοδικά κινούνται και οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που επίσης αποτελεί διακύβευμα στον ενεργειακό ανταγωνισμό ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία.

Η τιμή του βρίσκεται στα 34,47 δολαρια ανά εκατ. βρετανικών θερμικών μονάδων, αλλά οι οικονομίες της Ασίας είναι διατεθειμένες να καταβάλουν το υψηλότερο τίμημα για να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες προμήθειες.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Λορέν Ρουζέκας, στέλεχος της συμβουλευτικής HIS Markit, επισήμανε πως «προκύπτει ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο δεν επηρεάζεται τόσο ούτε από τις υπερβολικά υψηλές τιμές».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα