Ενεργειακή κρίση: Πώς επετεύχθη η αποκλιμάκωση-Τα ερωτήματα για το 2022

Το 2021 έφυγε, με τις ενεργειακές τιμές στην Ευρώπη να βρίσκονται σε «φάση» αισθητής αποκλιμάκωσης, μετά από ένα απίστευτο ράλι ανατιμήσεων, οι οποίες, προφανώς, και μετακυλίστηκαν στους καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις. Το ερώτημα που ευλόγως πλανάται είναι, εάν η καθόλα ευχάριστη «συνθήκη» που δημιουργείται, αποτελεί μια ουσιαστική παρένθεση και προάγγελο μιας σταδιακής απομάκρυνσης από το φάσμα της ενεργειακής κρίσης ή εάν το 2022 η Ευρώπη-μαζί και η χώρα μας- θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωπες μ’ ένα νέο κύμα ακρίβειας στην ενέργεια.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου είχαν ως εφαλτήριο, μια λύση που έμοιαζε προσωρινή, με βραχύβιο χρονικό ορίζοντα, αλλά κερδίζει έδαφος συνεχώς και αυτό διότι αποδεικνύεται αρκούντως αποτελεσματική για την Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα προμήθειας και επάρκειας, ενώ συνάμα καλείται να διαχειριστεί τα γεωενεργειακά παιχνίδια της Ρωσίας. Η Γηραιά Ήπειρος βρίσκει σανίδα σωτηρίας στο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο μεταφέρουν τάνκερ από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Η αθρόα προσέλευση δεκάδων δεξαμενοπλοίων στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα και η τροφοδοσία της με φυσικό αέριο, παρακάμπτοντας έτσι την… εξάρτηση από τη Ρωσία, είχε άκρως θετικό αντίκτυπο στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο πτωτικό σερί εδώ και πολύ καιρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ολλανδικά συμβόλαια του Ιανουαρίου, που αποτυπώνουν τις ευρωπαϊκές τάσεις, βρίσκονται κάτω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένα άνω του 50% σε σχέση με το υψηλό των 180 ευρώ των περασμένων εβδομάδων.

Ραγδαία και ενδεχομένως ακόμη πιο εντυπωσιακή, ήταν η αποκλιμάκωση που προέκυψε για τις τιμές χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες. Αυτό κατέστη εφικτό χάρη στο «ξεπάγωμα» των πυρηνικών εργοστασίων στη Γαλλία και στο Βέλγιο, όπως επίσης και στην αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας σε χώρες όπως η Γερμανία, που επέδρασαν καίρια στο συνολικό ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης.

Η «μαύρη» εικόνα των τεράστιων και ανερμάτιστων ράλι στις τιμές ενέργειας, ανετράπη πλήρως την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να προκαλεί… πανηγυρισμούς. Οι τιμές, κυρίως στο φυσικό αέριο, παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα, συγκρινόμενες για παράδειγμα με το 2020, ενώ παράλληλα η αβεβαιότητα και η ανησυχία για τις επερχόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις που δύνανται-όπως αποδεικνύεται- να επηρεάσουν και την ενέργεια, συνεχίζουν να στροβιλίζουν στο μυαλό των επενδυτών και να απασχολούν την αγορά ενέργειας.

Το «αγκάθι» με τον Nord Stream 2 δεν έχει κοπεί και αποτελεί μια ξεκάθαρη «πηγή» ανησυχίας», παρά την ανάταση που έφερε η προμήθεια αμερικανικού φυσικού αερίου (σε υγροποιημένη μορφή). Η Μόσχα δεν δείχνει την παραμικρή βούληση για υποχώρηση στο ζήτημα του Nord Stream 2, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη γερμανική ρυθμιστική αρχή για το «πάγωμα» της λειτουργίας του αγωγού. Το blame game ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία, αναμένεται να συνεχιστεί ακόμη για πολύ καιρό, τη στιγμή, πάντως, που η Ευρώπη, αν και τηρεί τον… απαράβατο κανόνα, που ισοδυναμεί με αδυναμία συνεννόησης σε μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης μιας κρίσης, όπως η ενεργειακή, έστω και μη συντονισμένα, βρίσκει λύσεις για να αποκλιμακώσει την κατάσταση.

Η μεταφορά LNG με τάνκερ αποτελεί μια πρώτης τάξεως απάντηση, η οποία βεβαίως δεν μπορεί να καλύψει επ’ άπειρον τις πλείστες ανάγκες που έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια στιγμή, έστω και με καθυστέρηση, η Ε.Ε. προχωρά στην κατάρτιση του μακρόπνοου σχεδίου για τη δημιουργία στρατηγικών ενεργειακών προμηθειών, που θα αποτελέσει το δίχτυ «ασφαλείας» της σε μελλοντικές παρόμοιες κρίσεις…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα