Ενεργειακή κρίση: Η βρετανική κυβέρνηση θέλει… 3 μήνες για να εξετάσει τη στήριξη των νοικοκυριών

Με λογαριασμούς σε ύψη ρεκόρ βρίσκονται αντιμέτωπα τα βρετανικά νοικοκυριά εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης που πλήττει τη χώρα -και την υπόλοιπη Ευρώπη- αλλά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα περιμένει μέχρι τον… Μάρτιο για να εξετάσει και ενδεχομένως να ανακοινώσει μέτρα στήριξης.

Ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak αναμένεται να ανακοινώσει τις προοπτικές για την οικονομία κατά την εαρινή του δήλωση στις 23 Μαρτίου και όπως είπε ο γραμματέας Βιομηχανίας Kwasi Kwarteng την Παρασκευή στο ραδιόφωνο του BBC θα ήταν «ασυνήθιστο» να ανακοινωθεί οποιαδήποτε βοήθεια από το υπουργείο Οικονομικών νωρίτερα.

Οι τιμές χονδρικής για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο σημείωσαν ρεκόρ το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους και το ανώτατο όριο τιμών της χώρας, το οποίο περιορίζει το ποσό που μπορούν να μετακυλίσουν και να χρεώσουν οι προμηθευτές στους καταναλωτές, αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 50% τον Απρίλιο. Η ρυθμιστική αρχή Ofgem θα ανακοινώσει το ακριβές επίπεδο στις 7 Φεβρουαρίου. Στελέχη και υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης έχουν συναντηθεί με στελέχη της βιομηχανίας ενέργειας αναζητώντας τρόπους για να στηρίξουν τα εκατομμύρια νοικοκυριά που πλήττονται.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί κάποιος τρόπος και θα προσπαθήσουμε να ελαφρύνουμε το βάρος», δήλωσε ο Kwarteng.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των προμηθευτών η Emma Pinchbeck, διευθύνουσα σύμβουλος της EnergyUK, του επαγγελματικού συνδέσμου που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας της χώρας, σε δηλώσεις της την Πέμπτη χαρακτήρισε «παράλογο» το ενδεχόμενο η βρετανική κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα για να στηρίξει τους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι εκτόξευση των τιμών, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του φυσικού αερίου που αυξήθηκε πάνω από 300% σε διάστημα ενός έτους, επιδεινώθηκε περαιτέρω από την κατάρρευση 24 εταιρειών παρόχων ενέργειας, οι πελάτες των οποίων μεταφέρονται σε άλλες εταιρείες – παρόχους, ενώ το κόστος καταμερίζεται σε ολόκληρο τον κλάδο.

Η ρυθμιστική αρχή Ofgem έχει προτείνει την χρονική κατανομή του έξτρα κόστους για να μην επιβαρυνθούν οι ισολογισμοί των εταιρειών, καθώς και τη χορήγηση δανείων ώστε οι εταιρείες να μην μετακυλίσουν άμεσα το κόστος στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Στις αρχές του μήνα 20 βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ζήτησαν με επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών τη κατάργηση του ΦΠΑ 5% στους λογαριασμούς ρεύματος, ωστόσο οι προμηθευτές ενέργειας αντιτίθεται στην πρόταση υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για οριζόντιο μέτρο που θα ωφελήσει και εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις αυξήσεις και καλούν την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στη λήψη μέτρων για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα