Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη αδυνατεί να συγκροτήσει μια ενιαία στρατηγική

Υπήρχε η κρυφή ελπίδα πως υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης, που προκαλεί τεράστια προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κατέληγαν σε μια κοινά αποδεκτή λύση, σε μια δέσμη μέτρων – με τη σφραγίδα – της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την άμεση καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης. Τελικά, επιβεβαιώθηκε ότι η Ε.Ε. αδυνατεί να συγκροτήσει μια ενιαία στρατηγική, να συνεννοηθεί επί πολύ σοβαρών θεμάτων, όπως είναι αυτά της ενεργειακής ακρίβειας, η οποία σαρώνει από άκρη σε άκρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος 

Αυτό που επιβεβαιώθηκε περίτρανα κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, είναι ότι ενώπιον μια άλλης, μεγάλων διαστάσεων κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αμήχανη, ασύνδετη, χωρίς εμφανή σημεία σύγκλισης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Διαπιστώθηκε, εκ νέου το χάσμα μεταξύ Νότου και Βορρά. Οι χώρες του Νότου, κατέθεσαν προτάσεις και αιτήματα για λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ωστόσο τίποτε από τα παραπάνω δεν έλαβε κοινή αποδοχή, καθότι Βερολίνο και λοιποί δορυφόροι, κατέθεσαν τη δική τους ατζέντα.

Έτσι, λοιπόν, πέρα από τις γενικόλογες συστάσεις για την αξιοποίηση της «εργαλειοθήκης» μέτρων που πρότεινε η Κομισιόν, δεν υπήρξε κάποια απόφαση, σχετικά με το πώς η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και την επακόλουθη ανατίμηση των ενεργειακών τιμολογίων. «Καθείς τα του οίκου του», όπως αναφέρει η γνωστή ρήση. Κάθε χώρα θα διαχειριστεί την κρίση, χρησιμοποιώντας τα δικά της «εργαλεία», υιοθετώντας τη δική της μέθοδο.

Για μία ακόμη φορά, τα εθνικά συμφέροντα, υπερίσχυσαν της κοινής ευρωπαϊκής ανάγκης. Προφανώς η συζήτηση και προσέγγιση επί ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος, όπως είναι αυτό της ενέργειας, δεν μπορεί να συγκεντρώνει ουσιαστικές πιθανότητες ευδοκίμησης-όχι μόνον τώρα αλλά και στο μέλλον- όταν οι χώρες προβάλλουν την αποκλειστική τους ατζέντα. Στη Σύνοδο Κορυφής, η Γαλλία τάχθηκε υπέρ και μάλιστα πίεσε προς την κατεύθυνση της πυρηνικής ενέργειας, ενώ η Γερμανία δηλώνει υπέρμαχος μιας πιο ήπιας πορείας εξόδου από τον άνθρακα… Τελείως διαφορετικές θεωρήσεις από Παρίσι και Βερολίνο, τη στιγμή που η Ιταλία-ούσα εξαρτημένη ενεργειακά από το φυσικό αέριο- αναζητεί τρόπο ενίσχυσης της τροφοδοσίας και η Ισπανία αιτείται τη δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τις αγορές…

Καμία σύγκλιση προφανώς δεν προέκυψε, ούτε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας ούτε για το μακροπρόθεσμο πλάνο που θα θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με την ενεργειακή της πολιτική. Διότι, πέραν όλων των άλλων επειγουσών αναγκών, η Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσει, σχετικώς σύντομα, ποιες πηγές ενέργειας σκοπεύει να χρηματοδοτήσει, προκειμένου να κάνει το άλμα, τη μετάβαση στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Η διαβούλευση συνεχίζεται…

Η συζήτηση για τις παρεμβάσεις της Ε.Ε. κατά της ενεργειακής κρίσης, θα συνεχιστεί στις 26 Οκτωβρίου, όταν και θα διεξαχθεί έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Οι πιθανότητες για την εξεύρεση ενός κοινού πλαισίου ενεργειών και πρωτοβουλιών, καθώς και για τη θέσπιση μιας ενιαίας στρατηγικής, προφανώς και δεν είναι πολλές. Η διαβούλευση απλώς συνεχίζεται, ενώ την ίδια ώρα, οι ενεργειακές τιμές εκτοξεύονται στα ύψη και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ζητούν εδώ και τώρα λύσεις…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα