Enel – Macquarie: Δύο κολοσσοί συμπράττουν στις ΑΠΕ στην Ελλάδα – Νέο business plan

«Σύμπραξη δύο κολοσσών» χαρακτήρισε την κοινοπραξία της Enel Green Power Hellas με τη Macquarie Asset Management o CEO της Principia Αριστοτέλης Χαντάβας, σε χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου για το rebranding του εταιρικού σχήματος. Όπως πρόσθεσε, η Enel αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία utility στον κόσμο, ενώ η Macquarie το μεγαλύτερο fund παγκοσμίως.

Όπως ανακοινώθηκε, η νέα εταιρική ταυτότητα της κοινοπραξίας είναι Principia. Το όνομα είναι εμπνευσμένο από το έργο «Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica» του Ισαάκ Νεύτων, το οποίο αποτελεί σταθμό στην ιστορία της σύγχρονης φυσικής.

Σύμφωνα με τον κ. Χαντάβα, η συνεργασία Enel και Macquarie στον κλάδο των ΑΠΕ στην Ελλάδα προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση, γεγονός το οποίο οδηγεί σε νέα πλάνα για τη στρατηγική της εταιρείας. «Αποτελεί ευκαιρία να καθιερωθούμε και να πρωταγωνιστήσουμε ως σημαντικός ενεργειακός συνομιλητής στη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επενδύσεις 1,2 δισ.
Υπενθυμίζεται ότι η Macquarie απέκτησε το 50% της Enel Green Power Hellas, με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται στα τέλη του περασμένο έτους. Το τίμημα διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 350 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο CEO στη χθεσινή συνάντηση, προκειμένου να επιταχυνθεί το business plan του ελληνικού «πράσινου» βραχίονα της Enel, αποφασίστηκε πως θα ήταν σωστό να βρεθεί κάποιος συνεργάτης. Η διαδικασία ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο, από την οποία επελέγη η Macquarie. «Το deal δείχνει τόσο τα βήματα που έχει κάνει η χώρα για να προσελκύσει επενδύσεις, όσο και την εμπιστοσύνη στην έως τώρα ανάπτυξη της εταιρείας», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως η εταιρεία έχει στο pipeline έργα ΑΠΕ άνω των 6 GW, σε διάφορα στάδια ωρίμανσης. Η επικαιροποίηση του business plan βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Ανάλογα με το πότε θα ωριμάσουν οι σχετικές αποφάσεις, μέσα στις επόμενες εβδομάδες με μήνες, η Principia θα είναι έτοιμη για ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χαντάβα, στα 15 χρόνια παρουσίας της στη χώρα, η Enel έχει επενδύσει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη αιολικών, φωτοβολταϊκών και μικρών υδροηλεκτρικών. Αυτή τη στιγμή έχει 59 έργα σε λειτουργία, ενώ 7 νέες μονάδες βρίσκονται υπό κατασκευή. Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ηλεκτριστεί η συστοιχία των 6 νέων φωτοβολταϊκών που υλοποιεί η εταιρεία στην Κοζάνη. Επίσης, αυτόνομη μονάδα αποθήκευσης της εταιρείας προκρίθηκε από τον δεύτερο διαγωνισμό επενδυτικής και λειτουργικής για ανάλογα έργα.

Την ίδια στιγμή, οι δράσεις της στις τοπικές κοινωνίες έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ, μέσα από αρκετά καινοτόμα πρότζεκτ. «Σημαντικό είναι επίσης ότι έχουμε φέρει μία νέα κουλτούρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Συμπληρώνουμε πάνω από 11 χρόνια χωρίς κάποιο εργατικό ατύχημα, νούμερο που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για τον Όμιλο Enel», συμπλήρωσε.

Προώθηση της αποθήκευσης
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως προς ώρας δεν υπάρχει απόφαση για είσοδο σε κάποιον άλλο ενεργειακό κλάδο, όπως της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, υπογράμμισε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με εγχώριες βιομηχανίες για σύναψη «πράσινων» PPAs, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο.

Κληθείς να σχολιάσει τα εμπόδια που δημιουργούν στην ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ οι περικοπές «πράσινης» παραγωγής, τόνισε πως η Principia θεωρεί πως η λύση είναι η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, με την όσο πιο γρήγορη και μαζική διείσδυσή της. Επισήμανε πως η εταιρεία ωριμάζει τόσο αυτόνομες μονάδες όσο και έργα ΑΠΕ τα οποία συνδυάζονται με μπαταρία.

«Τα έργα αυτά λειτουργούν ουσιαστικά σαν “πράσινες” μονάδες βάσης, αποδίδοντας τα καλύτερα αποτελέσματα με το μικρότερο κόστος επένδυσης. Έχουν σημαντικά οφέλη για το σύστημα, ενώ για την εγκατάστασή τους δεν χρειάζονται επενδύσεις στα δίκτυα», τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΑΠΕ που συνδυάζονται με αποθήκευση αποτελούν αντίδοτο και στο γεγονός ότι είναι περιορισμένος ο διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος» – «οι όροι σύνδεσης είναι talk of the town σε χώρες όπως η Ελλάδα τώρα, γιατί συνδιαμορφώνουν τα επενδυτικά σχέδια», υπογράμμισε. Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Χαντάβα, θα πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα σε έργα τα οποία ενσωματώνουν μπαταρίες.

Η αποθήκευση είναι κρίσιμη στις δεδομένες συνθήκες, όπου υπάρχει πτώση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργειας, με μεγάλη παράλληλα παραγωγή από ΑΠΕ. «Θα πρέπει να αποφύγουμε τις περικοπές, τις επιπτώσεις στα business plan, αλλά και ενδεχόμενα προβλήματα αστάθειας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα