Ένας νεκρός και 14 τραυματίες εξαιτίας εκρήξεων σε στάσεις λεωφορείων στην Ιερουσαλήμ

Ένας νεκρός και δεκαπέντε τραυματίες, τέσσερις από τους οποίους σοβαρά, είναι ο απολογισμός διπλής βομβιστικής επίθεσης σε στάση λεωφορείου κοντά σε εισόδο της Ιερουσαλήμ και στο Ραμό, μια συνοικία στα βόρεια της πόλης, όπως δηλώνουν οι ισραηλινές αρχές.

Οι δύο εκρήξεις, που έγιναν με λίγο χρόνο διαφοράς η μία από την άλλη οφείλονταν, σε πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού και το ισραηλινό τηλεοπτικό δίτκυο Ν12.

Οι ισραηλινές αρχές αποδίδουν τις δύο εκρήξεις σε παλαιστινιακές βομβιστικές επιθέσεις. Η αστυνομία εκτιμά ότι οι επιθέσεις είναι οργανωμένες και καλεί τον πληθυσμό να είναι σε εγρήγορση, ενώ αναζητά εκρηκτικά και σε άλλα σημεία της πόλης.

Πρόκειται για συνέχεια των πολύμηνων εντάσεων στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, όπου ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τις επιχειρήσεις του έπειτα από σειρά φονικών αντιισραηλινών επιθέσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Έκτοτε, έχει εξαπολύσει πάνω από 2.000 εφόδους στη Δυτική Όχθη, ειδικά στους τομείς της Τζενίν και της Νάμπλους.

Οι επιδρομές του, κατά τη διάρκεια των οποίων ξεσπούν συχνά συγκρούσεις με τον παλαιστινιακό πληθυσμό, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 125 ανθρώπους στην παλαιστινιακή πλευρά. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό στη Δυτική Όχθη εδώ και περίπου επτά χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Νεκρός ένας έφηβος Παλαιστίνιος
Παράλληλα αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι έκαναν λόγο για βίαιες συγκρούσεις στη Ναμπλούς στη διάρκεια της νύκτας, μια πόλη στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης όπου τους τελευταίους μήνες έκανε την εμφάνισή της μια νέα ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, η Αρίν αλ Ουσούντ («Άντρο των λιονταριών»).

«Ο Άχμεντ Άμζαντ Σεχαντέχ, 16 ετών, σκοτώθηκε αφού επλήγη στην καρδιά από σφαίρα που έριξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια επιχείρησης στη Ναμπλούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν και τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «επιχείρηση στην πόλη της Ναμπλούς για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε Ισραηλινούς πολίτες στον Τάφο του Ιωσήφ», έναν χώρο που οι Εβραίοι θεωρούν ιερό καθώς εκεί πιστεύουν ότι βρίσκεται ο τάφος Ιωσήφ, ενός από τους γιους του πατριάρχη Ιακώβ. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι εκεί είναι ο τάφος ενός τοπικού μουσουλμάνου ιερωμένου.

«Ένοπλοι ύποπτοι πυροβόλησαν με πραγματικές σφαίρες εναντίον των δυνάμεών μας οι οποίες απάντησαν με πραγματικές σφαίρες», πρόσθεσε ο στρατός.

«Απήχθη» το πτώμα Ισραηλινού
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το πτώμα ενός Ισραηλινού πολίτη 18 ετών, ο οποίος ανήκε στη μειονότητα των δρούζων και πέθανε χθες Τρίτη σε «σοβαρό τροχαίο δυστύχημα» στη Δυτική Όχθη, «απήχθη» από το νοσοκομείο της Τζενίν, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την κλοπή του πτώματος. Οι απαγωγές Ισραηλινών, νεκρών ή ζωντανών, έχουν χρησιμεύσει στο παρελθόν από παλαιστινιακές οργανώσεις ως μέσο άσκησης πίεσης στις ισραηλινές αρχές προκειμένου να πετύχουν την απελευθέρωση κρατουμένων ή την επιστροφή νεκρών Παλαιστινίων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα