Εμβόλιο Pfizer: Εθελοντές περιγράφουν τις παρενέργειες του εμβολίου – Από πονοκέφαλο μέχρι πόνους στο σώμα

Πονοκέφαλος, πονόλαιμος αλλά και πόνοι στο σώμα φαίνεται να είναι οι βασικές παρενέργειες του εμβολίου που αντιμετώπισαν οι εθελοντές οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο για τον κορονοϊό των Pfizer/BioNTech, για το οποίο ανακοινώθηκε ότι έχει αποτελεσματικότητα 90%.

Κάποιοι από τους 43.500 εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές αντιμετώπισαν παρενέργειες παρόμοιες με αυτές που προκαλεί το εμβόλιο της γρίπης, όπως πονόλαιμο και πονοκέφαλο, ωστόσο, δήλωσαν πως τα συμπτώματα αυτά ήταν προσωρινά.

Ο 44χρονος Γκλέν Ντισίλντς από το Τέξας ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ένας σοβαρός πονοκέφαλος, που υποχώρησε γρήγορα, ενώ από την πλευρά της, η 45χρονη εθελόντρια Κάρι από το Μισσούρι ανέφερε ότι μετά την πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο εμφάνισε πονοκέφαλο, πυρετό και πόνο στο σώμα της, με τις παρενέργειες να γίνονται χειρότερες στη δεύτερη δόση.

Ωστόσο, οι εθελοντές δεν γνωρίζουν εάν λαμβάνουν το κανονικό εμβόλιο ή το εικονικό. Τόσο η Κάρι όσο και ο Ντισίλντς θεωρούν πως έλαβαν το πραγματικό εμβόλιο λόγω των συμπτωμάτων.

Έτοιμο το συμβόλαιο ΕΕ με Pfizer/BioNTech για 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου

Υπενθυμίζεται ότι συμβόλαιο με την αμερικανική Pfizer και την γερμανική BioNTech θα υπογράψει «τις προσεχείς ημέρες» η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις δύο εταιρείες.

Το συμβόλαιο αφορά στην αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της Covid, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι ένα εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2021.

 

Σχετικά Νέα