Ελβετία: Ξεκινά σήμερα η Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μεταβαίνει σήμερα στο Λουγκάνο της Ελβετίας, προκειμένου να συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας των επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας (Ukraine Recovery Conference).

Στην εν λόγω Διάσκεψη αναμένεται, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, να συμμετάσχουν πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί από περίπου 40 χώρες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στόχος της Διάσκεψης, μεταξύ άλλων, είναι η έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης στην Ουκρανία προκειμένου να αποφευχθούν κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις καθώς και η κατάρτιση μακροπρόθεσμων σχεδίων ανασυγκρότησης της χώρας, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΞ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η κατά σειρά πέμπτη τέτοια διάσκεψη που πραγματοποιείται, αλλά λόγω της ρωσικής εισβολής η πρώτη με τη νέα ονομασία «Ukraine Recovery Conference», στην οποία εμπεριέχεται ο όρος «ανασυγκρότηση» ή «ανάκαμψη». Οι προηγούμενες τέσσερις (Λονδίνο 2017, Κοπεγχάγη 2018, Τορόντο 2019 και Βίλνιους 2021), είχαν λάβει χώρα υπό τον τίτλο «Διάσκεψη για τη Μεταρρύθμιση της Ουκρανίας» («Ukraine Reform Conference»).

Σύμφωνα με το Politico, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόκειται να κάνει τα αποκαλυπτήρια μιας «πλατφόρμας ανασυγκρότησης της Ουκρανίας» στην οποία θα ασκούν την προεδρία από κοινού η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην εν λόγω «πλατφόρμα» θα συμμετέχουν, πέρα από την ΕΕ, και άλλες χώρες, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τράπεζες ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank) θα έχει κεντρικό ρόλο στο εν λόγω εγχείρημα, καθώς θα είναι εκείνη που θα βρεθεί πίσω από το ταμείο «EU-Ukraine Gateway Trust Fund», το οποίο θα διοχετεύει χρήματα στην Ουκρανία. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 100 δισ. ευρώ στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης και αυτά να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Politico.

Όσο για την ίδια την Ουκρανία, εκείνη θα πιέσει από την πλευρά της προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός νομικού μηχανισμού που θα έχει την εξουσία να κατάσχει κρατικά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εκτός των ρωσικών συνόρων και να τα μεταφέρει σε ένα ταμείο αποζημιώσεων υπέρ της Ουκρανίας.
Σύμφωνα πάντως με το Politico, οι ιδέες περί δήμευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προκαλούν προβληματισμό στη Δύση και δεν γίνονται αυτομάτως αποδεκτές από όλους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα