Ελβετία: Πρωτοβουλία πολιτών για δημοψήφισμα με στόχο την κρατικοποίηση της UBS

Μια δημοφιλής πρωτοβουλία στην Ελβετία θέλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μερική εθνικοποίηση της UBS, έγραψαν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας στον ιστότοπό τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η λεγόμενη «πρωτοβουλία των τραπεζών» προτείνει την τροποποίηση του ελβετικού συντάγματος με στόχο ώστε «οι μεγάλες τράπεζες συστημικής σημασίας να διοικούνται ως μετοχικές εταιρείες, με το κράτος ως πλειοψηφικό μέτοχο όσον αφορά το μετοχικό κεφάλαιο», σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Το κείμενο της πρωτοβουλίας βρίσκεται υπό εξέταση από τις ομοσπονδιακές αρχές. Αν το δώσουν «πράσινο ως», οι εμπνευστές του έχουν 18 μήνες για να συγκεντρώσουν 100.000 υπογραφές για τον σκοπό τους. Το Κοινοβούλιο και οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου θα πρέπει στη συνέχεια να σταθμίσουν το θέμα, προτού τεθεί το θέμα σε εθνική ψηφοφορία, μια διαδικασία που πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Οι λαϊκές πρωτοβουλίες αποτελούν βασικό μέρος του συστήματος άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρουν, συχνά επηρεάζουν τη δημόσια συζήτηση.

Μετά την εξαγορά της πρώην ανταγωνιστικής της Credit Suisse με μεσολάβηση της κυβέρνησης, τα περιουσιακά στοιχεία της UBS είναι τώρα περίπου διπλάσια από το μέγεθος της ελβετικής οικονομίας. Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες ότι η τράπεζα θα ήταν πολύ μεγάλη για να διασωθεί.

Η UBS «είναι ένας σύνθετος κίνδυνος για την οικονομία μας», δήλωσε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Sonntagszeitung ο Bernhard Schmidt, ο 58χρονος διευθυντής σχολείου από κοντά στη Ζυρίχη που ηγείται της πρωτοβουλίας. «Στην επόμενη κρίση, ολόκληρη η χώρα θα μπορούσε να καταρρεύσει».

Μέχρι στιγμής, η επιτροπή της πρωτοβουλίας αποτελείται αποκλειστικά από τους φίλους και την οικογένεια του Schmidt, ανέφερε η εφημερίδα, αλλά ελπίζει ότι οι υποστηρικτές και οι δωρητές θα συμμετάσχουν στον σκοπό του.

Εκπρόσωπος της UBS αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.