

H κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει την πολύ επεκτατική νομισματική πολιτική της, διατηρώντας τα χαμηλότερα επιτόκια στον κόσμο και δηλώνοντας ότι “παραμένει διατεθειμένη να παρεμβαίνει με μεγαλύτερη ένταση στην αγορά συναλλάγματος” για να περιορίσει την ισχύ του “πολύ υπερτιμημένου” ελβετικού φράγκου.
Το βασικό επιτόκιο της SNB διατηρείται στο -0,75%, όσο και το επιτόκιο που χρεώνει για τις καταθέσεις όψεως των τραπεζών σε αυτή, όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters.
“Η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό του έχουν οδηγήσει σε μία μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και μία μείωση του πληθωρισμού στην Ελβετία και το εξωτερικό. Η επεκτατική νομισματική πολιτική της SNB παραμένει αναγκαία για να διασφαλίσει τις κατάλληλες νομισματικές συνθήκες στην Ελβετία”, ανέφερε η τράπεζα. Η SNB εκτίμησε ότι η ελβετική οικονομία θα συρρικνωθεί περίπου κατά 6% φέτος, λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας της COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της. Εκτιμά, επίσης, ότι οι τιμές καταναλωτή στην Ελβετία θα μειωθούν κατά 0,7% φέτος και κατά 0,2% το 2021 πριν αυξηθούν 0,2% το 2022.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στις νήσους Βανουάτου στον Ειρηνικό
Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Τρίτη στις 7:55 μ.μ. (ώρα.
Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν σήμερα τουλάχιστον 77 drones
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε 38 από τα 77 μη επανδρωμένα.
Πάπας Φραγκίσκος: Αυτό είναι το Κονκλάβιο των Καρδιναλίων που θα κληθεί να εκλέξει τον διάδοχο του
Εκατόν τριάντα πέντε καρδινάλιοι, με μέση ηλικία τα 70 χρόνια, θα συγκροτήσουν το Κονκλάβιο.
Bloomberg: Ο Μπέσεντ (ΥΠΟΙΚ) περιμένει να αποκλιμακωθεί η δασμολογική αντιπαράθεση με την Κίνα
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ φέρεται να δήλωσε σε κλειστή εκδήλωση επενδυτών.