Ελληνικό: Οι κρατικές παθογένειες πίσω από τη «βιτρίνα» ανάπτυξης

Το project του Ελληνικού «συμπυκνώνει» όλη τη νεοελληνική πραγματικότητα που συνέδεσε άρρηκτα το ελληνικό επιχειρείν με την κρατική γραφειοκρατία. Το μεγαλύτερο αστικό αναπτυξιακό project της Ευρώπης, όπως το ονόμασε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, πέρασε από «χίλια» κύματα έως ότου να μπουν επιτέλους οι «μπουλντόζες», δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Πρόκειται, όντως, για ένα επιχειρηματικό project μεγάλου βεληνεκούς που αποτελεί κινητή διαφήμιση για την Ελλάδα και συνάμα έμπρακτη απόδειξη για τις κινήσεις προς τα εμπρός που κάνουν ελληνική οικονομία και επιχειρείν. Τα ξένα ΜΜΕ επικροτούν το ξεκίνημα των εργασιών, αναφέρονται, βεβαίως, στις σημαντικές καθυστερήσεις, ωστόσο… αποφεύγουν ευτυχώς να μπουν στην ουσία των αιτιών που οδήγησαν σ’ αυτή την ομολογουμένως τεράστια χρονοτριβή.

Για να το έκαναν αυτό, θα έπρεπε να σπαταλήσουν σελίδες επί σελίδων, περιγράφοντας την απίστευτη γραφειοκρατία του βραδυκίνητου κράτους, τα προσκόμματα που ξεπηδούσαν από παντού είτε από αρχαιολόγους είτε από οικολόγους που έθεταν τα δικά τους «βέτο», τη δικαστική πτυχή της υπόθεσης, η οποία έφτασε στο ΣτΕ. Και βεβαίως, όπως συμβαίνει με κάθε τι «μεγάλο» στη χώρα μας, την απείρου κάλλους πολιτική φαγωμάρα που διαρκεί μέχρι τις μέρες μας.

Καλό είναι, λοιπόν, να μη μαθαίνουν λεπτομέρειες γι’ αυτήν την «ειδυλλιακή» κατάσταση, διότι αν γίνει αυτό, οι σοβαροί επενδυτές από το εξωτερικό δεν πρόκειται να πατήσουν το πόδι τους στην Ελλάδα. Ας μείνουμε προς το παρόν στα «εγχώρια», κυρίως κυβερνητικά πανηγύρια για την έναρξη των εργασιών. 

Συμβολισμός καθόλα ισχυρός, το ότι η αρχή του μεγαλύτερου αναπτυξιακού project έγινε με μια καταστροφή, για την ακρίβεια κατεδάφιση. Εντός του παλαιού κρατικού αεροδρομίου υπήρχαν περίπου 900 αυθαίρετα κτίσματα, γεγονός που αν το απομονώσει κάποιος, βγάζει εξαιρετικά συμπεράσματα για την ασυδοσία που επικρατούσε στο ελληνικό δημόσιο και σε τομείς όπως για παράδειγμα η πολεοδομία.

Το γεγονός ότι αυτά τα παράνομα κτίσματα έπρεπε μάλιστα να νομιμοποιηθούν και να λάβουν τα κατάλληλα έγγραφα, προκειμένου κατόπιν και εν ευθέτω χρόνω να κατεδαφιστούν, περιγράφει γλαφυρά την παράνοια του συστήματος που «μπόλιασε» μέχρι το μεδούλι το ελληνικό δημόσιο τις παλαιότερες δεκαετίες. 

Και η κατεδάφιση είναι μια αρχή…

Πανηγυρίζουμε για την κατεδάφιση, αλλά και αυτό είναι μια αρχή! Χρειάστηκε, βεβαίως, να ξεπεραστούν, οι αντιδράσεις των αρχαιολόγων, των δασολόγων, των οικολόγων και άλλων σχετικών, που βρήκαν πεδίο «δόξης» για να εκφραστούν.

Χρειάστηκε να ακουστούν και πάλι μεγαλοστομίες από τα χείλη των πολιτικών, βαρυσήμαντες υποσχέσεις και ανεδαφικές προσεγγίσεις του θέματος του Ελληνικού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επαναδιαπραγματεύτηκε τη σύμβαση με τον νικητή του διαγωνισμού για το project και επιχείρησε να βάλει τις δικές της αριστερές πινελιές, έχοντας να αντιμετωπίσει  και τις εσωκομματικές τροχιοδεικτικές βολές, που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι το εν λόγω έργο και άλλα ανάλογου «χαρακτήρα».

Η παρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποσχόταν να προσδώσει μεγάλη ώθηση στο ελληνικό «επιχειρείν» και είχε μετατρέψει σε «σημαία» το ξεκλείδωμα του project του Ελληνικού. Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε σπεύσει να δηλώσει πριν από ένα χρόνο ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν άμεσα, κάτι που αποδείχθηκε ουτοπία.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις παλινωδίες και τα πισωγυρίσματα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το έργο στο Ελληνικό, αποτελεί «βιτρίνα» για την εν Ελλάδι επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Η διεκπεραίωση του έργου χωρίς εμπόδια, χρονοτριβές και οπισθοδρομήσεις, αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση. 

Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς τα προαπαιτούμενα είναι αρκετά και σημαντικά. Σε πρώτο πλάνο είναι η άρση όλων των δικαστικών εκκρεμοτήτων για το έργο, με το ΣτΕ να έχει και εδώ κεντρικό ρόλο, ενώ πρέπει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την άδεια καζίνο. Φυσικά υπάρχουν και μια σειρά από επιμέρους ζητήματα – «αγκάθια» που πρέπει να τακτοποιηθούν, κάτι που απαιτεί αγαστή συνεργασία και επικοινωνία συναρμόδιων υπουργών και κρατικών υπηρεσιών.

Υπομονή να έχουμε, για να τα δούμε όλα αυτά..

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα