Ελληνικά ομόλογα: Yποχωρούν παρά τη θετική έκθεση της BofA

Παρά τις διαβεβαιώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία (αργά το βράδυ της Δευτέρας) υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη στήριξη προκειμένου να συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη θετική Έκθεση της Bank of America, οι τιμές των ομολόγων κατέγραψαν σήμερα σημαντική υποχώρηση.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ δημιούργησαν ένα θετικό κλίμα στις υπόλοιπες αγορές της ευρωζώνης, καθώς η συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής από την ΕΚΤ δημιουργεί μία σταθερά διευρυνόμενη ζήτηση. Αυτό άλλωστε επισημαίνει και η σημερινή Έκθεση της Bank of America για τα ελληνικά ομόλογα. Σε έκθεση της η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως η ΕΚΤ και οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την πορεία των ελληνικών ομολόγων οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των ελληνικών spreads το 2021. Όπως τονίζει η Bank of America, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 17,7 δισ. ευρώ φέτος στη βάση του προγράμματος πανδημικής στήριξης (PEPP), εάν έκανε πλήρη χρήση του ποσοστού που αντιστοιχεί στη χώρα μας. Κατά την ίδια έκθεση, η συμμετοχή της ΕΚΤ μέσω του PEPP στα εμπορεύσιμα ελληνικά ομόλογα θα αυξηθεί από 25% στα τέλη του 2020, σε 40% έως το τέλος του 2021.

Παρά ταύτα στην εγχώρια αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,77% από 0,76% χθες του 5ετούς στο 0,038% από 0,036% ενώ του 15ετούς ξεπέρασε το 1% (1,02%) από 0,98% χθες.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 49 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,77% από 0,76% χθες έναντι -0,44% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,21% από 1,19%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,2093 από 1,2049 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2104 δολ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα