Ελλάκτωρ: Κινείται με σταθερά βήματα προς τη νέα εποχή

Στον “καμβά” του ελληνικού επιχειρείν, ο όμιλος Ελλάκτωρ κατέχει τη δική του ξεχωριστή θέση, με τις πινελιές που διαχρονικά βάζει σε κυρίαρχους τομείς της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα οι κατασκευές, να αποτελούν σημείο αναφοράς συνολικά στο ελληνικό οικονομικό «γίγνεσθαι».

Η Ελλάκτωρ, υπό τη διοίκηση Καλλιτσάντση, βαδίζει ολοταχώς στη νέα εποχή, πραγματοποιώντας σταθερά βήματα και κινούμενη σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος σχετίζεται με την αναδιάρθρωση και την τακτοποίηση των οικονομικών κυρίως της θυγατρικής Άκτωρ. Επί του πρακτέου η μείωση του λειτουργικού κόστους και η εξασφάλιση ισχυρής «ένεσης» ρευστότητας, αποτελούν τις κύριες παραμέτρους του πλάνου για την Άκτωρ, με απώτερο στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία από το 2021. Ζητούμενο υψίστης – κομβικής σημασίας για τη διοίκηση Καλλιτσάντση, είναι να καταστήσει την κατασκευαστική Άκτωρ οικονομικά αυτόνομη και αυτάρκης, διαρρηγνύοντας την «εξάρτησή» της από τα κεφάλαια της μητρικής Ελλάκτωρ.

Προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ρευστότητας, το πλάνο που έχουν καταρτίσει οι ιθύνοντες της Ελλάκτωρ, προβλέπει κυρίως την εξασφάλιση επιπρόσθετης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, με τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη οι προπαρασκευτικές συζητήσεις. Παράλληλα, ο όμιλος δίνει έμφαση και στα «πεπραγμένα» στο εξωτερικό, προκειμένου να βοηθήσει σημαντικά την ρευστότητά του. Διεκδικεί, μάλιστα, με εξαιρετικές πιθανότητες, απαιτήσεις ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν στη δραστηριότητα της Ελλάκτωρ στη Ρουμανία.

Αναφορικά με τη μείωση του λειτουργικού κόστους, η Ελλάκτωρ θα επιχειρήσει να απαλλαγεί άμεσα από οικονομικά «βαρίδια» και άστοχες επιλογές του παρελθόντος, όπως η ζημιογόνα δραστηριότητα με τα φωτοβολταϊκά της Αυστραλίας, ενώ παράλληλα, έχει προχωρήσει στη διάθεση περιουσιακών στοιχείων που δε βρίσκονται στον «πυρήνα» του ομίλου. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η πώληση του ποσοστού 5%, που κατείχε η Άκτωρ στην Ελληνικός Χρυσός, προς 7 εκατομμύρια ευρώ.

Το business plan του ομίλου Ελλάκτωρ για την επόμενη περίοδο και συνάμα ο δεύτερος βασικός άξονας «κατεύθυνσης», σχετίζεται με τους διαγωνισμούς για νέα έργα στην Ελλάδα, όπου ο όμιλος διαδραματίζει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο, διεκδικώντας επί ίσοις όροις ισχυρό μερίδιο.

Γραμμή 4 του Μετρό

Η Ελλάκτωρ έχει υψηλές προσδοκίες για τον διαγωνισμό της γραμμής 4 του Μετρό, με την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει να αποτελεί βασικό φαβορί, μαζί με τη J&P AVAX.

Αυτοκινητόδρομος Πάτρας – Πύργου

Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου στο project της Ολυμπίας Οδού, γεγονός που αναμφίβολα αποτελεί μια άκρως θετική εξέλιξη για τον όμιλο Ελλάκτωρ. Απομένει, ωστόσο, και αυτό πρέπει να επισημανθεί, το «ναι» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δρομολογηθεί οριστικά και αμετάκλητα η διαδικασία κατασκευής του αυτοκινητόδρομου.

Β.Ο.Α.Κ: Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Στα «σπάργανα», για την ακρίβεια στο στάδιο μελετών βρίσκεται ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ). Ο όμιλος Ελλάκτωρ τρέφει μεγάλες φιλοδοξίες για το εν λόγω έργο, το οποίο θέτει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του, εκτιμώντας ότι μπορεί να προσδώσει ισχυρή ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο συνολικά.

Μαρίνα Αλίμου

Η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και δη η θυγατρική της «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΛΙΜΟΥ», ανέλαβαν και με τη βούλα, το project αξιοποίησης της Μαρίνας Αλίμου. Οι σχετικές υπογραφές για τη σύμβαση παραχώρησης «έπεσαν» στις 13/5/2020, με τη συμφωνία να προβλέπει την παραχώρηση για περίοδο 40 ετών – με δικαίωμα αμοιβαίας παράτασης για άλλα 10 χρόνια – του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου. Το πλάνο ανάπτυξης προβλέπει τη δημιουργία μιας Μαρίνας που θα αποτελεί ένα σύγχρονο και ελκυστικό πόλο αναψυχής και επιχειρηματικής δραστηριότητας με αναβαθμισμένους, λειτουργικούς και υπαίθριους χώρους, που θα την καταστήσουν ως σημείο αναφοράς για την «Αθηναϊκή Ριβιέρα», αλλά και για ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.

Εν κατακλείδι, ο όμιλος Ελλάκτωρ επέδειξε ανθεκτικότητα έναντι των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας (αύξηση EBITDA σε πέντε κλάδους το α΄ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019),  γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να ατενίζει με αισιοδοξία το εγγύς μέλλον.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα