Έκθεση- κόλαφος της OXFAM για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

H κυβέρνηση της Ελλάδας υπονομεύει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Η σημερινή έκθεση της ΜΚΟ Oxfam και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (GCR) διαπιστώνει ότι άτομα που αναζητούν προστασία στην Ελλάδα αποκλείονται πολύ συχνά και τακτικά στην πρόσβαση σε μια “δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου” λόγω έλλειψης δικηγόρων και πρόσβασης σε πληροφορίες στα υπερπλήρη κέντρα ασύλου των ελληνικών νησιών.

“Η ελληνική κυβέρνηση αποδυναμώνει τις θεμελιώδεις διασφαλίσεις των συστημάτων υποδοχής και ασύλου”, δήλωσε η Μαρία Παπαμινά από το ΓΓΕ. Οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τον πόλεμο, τη βία και τις διώξεις χρειάζονται υποστήριξη για να βρουν ασφάλεια και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Ωστόσο, στα «καυτά σημεία» της ΕΕ στην Ελλάδα, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια διαδικασία ασύλου η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Μόνο 2 στους 100 έχουν πρόσβαση σε έναν δικηγόρο που έχει διοριστεί από το κράτος.

Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις βασικές πληροφορίες που χρειάζονται για να βοηθηθούν ώστε να κατανοήσουν τη διαδικασία ασύλου, με αποτέλεσμα ένα άδικο, αναποτελεσματικό και συχνά εσφαλμένο σύστημα ασύλου που συχνά παραβιάζει τα δικαιώματα των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, και οι πληροφορίες είναι καθοριστικές. Σήμερα οι συνθήκες στους καταυλισμούς της Λέσβου και της Σάμου είναι οι χειρότερες από ποτέ.

Ωστόσο, ο νέος νόμος που εισήγαγε η ελληνική κυβέρνηση και οι ανακοινώσεις ότι θα αντικαταστήσουν τους καταυλισμούς «hotspot» με «κλειστά κέντρα» μπορεί να υπονομεύσουν περαιτέρω τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και να δημιουργήσουν πρόσθετους φραγμούς για να αποκτήσουν κρίσιμη πληροφόρηση και νομική συνδρομή που χρειάζονται”.

Σχετικά Νέα