

Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο διάγγελμά του, το οποίο έγινε τελικά σήμερα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Πούτιν απευθύνθηκε στους Ρώσους πολίτες μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως ονομάζει η Μόσχα τον πόλεμο, στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.
Σε ηχογραφημένο μήνυμά του, ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Οι πολίτες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια και άλλων περιοχών είναι ελεύθερες από το ναζιστικό καθεστώς».
«Θα μιλήσουμε για τα βήματα προστασίας της κυριαρχίας μας, την υποστήριξη της βούλησης και της επιθυμίας των πολιτών μας να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη βούλησή τους», ξεκαθάρισε ο Πούτιν σχετικά με τα επερχόμενα δημοψηφίσματα στις τέσσερις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν να «μπλοκάρουν» οποιαδήποτε ανεξαρτησία και ανάπτυξη.
«Για να επιβάλουν τη θέλησή τους με βάναυσο τρόπο σε άλλους ανθρώπους. Ο στόχος της Δύσης εξακολουθεί να είναι η αποδυνάμωση και η καταστροφή, το λένε ανοιχτά», τόνισε ο Πούτιν.
Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι η Δύση έκανε τον ουκρανικό λαό «βορά για τα κανόνια» ήδη από το 2014, όταν προσαρτήθηκε η χερσόνησος της Κριμαίας.
Αμετάβλητος ο στόχος
Ο Πούτιν συνέχισε λέγοντας ότι ο «κύριος στόχος» της «απελευθέρωσης» του λαού της περιοχής του Ντονμπάς «παραμένει αμετάβλητος».
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «υποστηρίζει» τους πολίτες που στοχεύουν στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία τμήματα της Ουκρανίας.
«Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ασφαλείς συνθήκες για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων», τόνισε.
Σχετικά Νέα
Δασμοί: Η επόμενη ημέρα από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας – Ο αντίκτυπος στην ΕΕ
Η προσωρινή συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας την περασμένη Κυριακή για τη μείωση των δασμών στο μεταξύ.
Σήμερα η τελετή ενθρόνισης του Πάπα
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σήμερα στο Βατικανό, εν όψει της τελετής ενθρόνισης του νέου Πάπα,.
Eurovision 2025: Μεγάλη νικήτρια η Αυστρία – Στην 6η θέση η Ελλάδα
Με την Αυστρία να κατακτά την κορυφή, ολοκληρώθηκε ο 69ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision.
Νέα προκλητική τουρκική τουριστική καμπάνια εξισώνει το ψευδοκράτος με όλη την Κύπρο
Μετά την αμφιλεγόμενη καμπάνια «Turkaegean» που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα, η Τουρκία προσπαθώντας.