

Τη σύλληψη ενός άνδρα που θεωρείται ως ο ύποπτος για τον εμπρησμό και την έκρηξη σε συναγωγή κοντά στην πόλη Μονπελιέ, στη νότια Γαλλία, στην οποία τραυματίστηκε ένας αστυνομικός νωρίς το Σάββατο, γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.
«Ο ύποπτος ως δράστης των εγκληματικών πυρκαγιών στη συναγωγή συνελήφθη», ανέφερε ο Ζεράλ Νταρμανέν με ανάρτησή του στο X. Πρόκειται για έναν 33χρονο Αλγερινός, ο οποίος βρίσκεται νόμιμα στη Γαλλία και είναι γνωστός στις αρχές για χρήση ναρκωτικών. Ο δράστης της επίθεση που έδρασε μόνος, έβαλε φωτιά στο ίδιο του το αυτοκίνητο μπροστά στη Συναγωγή.
Η έκρηξη σήμανε συναγερμό στις γαλλικές Αρχές με την υπόθεση να αντιμετωπίζεται ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση.
Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας σε εβραϊκούς χώρους
Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τους εβραϊκούς χώρους ενισχύθηκαν μετά την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς το Σάββατο έξω από τη συναγωγή Beth Yaacov στο παραθαλάσσιο θέρετρο Λα Γκραντ Μοτ. Φωτιά ξέσπασε επίσης στην είσοδο της συναγωγής, αλλά κατασβέστηκε γρήγορα, ενώ δύο πόρτες υπέστησαν ζημιές, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε το περιστατικό «τρομοκρατική ενέργεια», προσθέτοντας στο X ότι «η μάχη κατά του αντισημιτισμού είναι ένας καθημερινός αγώνας».
Δύο αυτοκίνητα έξω από τη συναγωγή τυλίχθηκαν στις φλόγες αφού ένα δοχείο αερίου πιθανόν εξερράγη μέσα σε ένα από τα οχήματα, δήλωσε η αστυνομία. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ανέφερε η αστυνομία, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης είχε λάβει εικόνες ενός ατόμου που έβαλε φωτιά στα αυτοκίνητα. Ο πιθανός ύποπτος που φαίνεται στα πλάνα κρατούσε μια παλαιστινιακή σημαία, πρόσθεσε πηγή προσκείμενη στην έρευνα. Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι ο άνδρας κρατούσε δύο άδεια μπουκάλια και είχε μια παλαιστινιακή σημαία τυλιγμένη στη μέση του καθώς έφευγε από τον τόπο του εγκλήματος με τα πόδια.
Την έρευνα για το περιστατικό έχει αναλάβει το γραφείο του εισαγγελέα αρμόδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ. «Πρόκειται για μια αντισημιτική επίθεση. Για μία ακόμη φορά στοχοθετούνται οι εβραίοι συμπολίτες μας», τόνισε ο Ατάλ στο Χ. «Δεν θα υποχωρήσουμε. Μπροστά στον αντισημιτισμό, μπροστά στη βία δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους εαυτούς μας να φοβηθούν», πρόσθεσε.
Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαμπάτ, της εβραϊκής ημέρας ανάπαυσης που διαρκεί από το ηλιοβασίλεμα της Παρασκευής έως το ηλιοβασίλεμα του Σαββάτου, με πολλούς να παρακολουθούν τις λειτουργίες των συναγωγών. Ωστόσο, δεν ήταν σε εξέλιξη καμία θρησκευτική λειτουργία τη στιγμή του συμβάντος, δήλωσε αστυνομική πηγή. Ένας ραβίνος και άλλα τέσσερα άτομα βρίσκονταν μέσα στη συναγωγή εκείνη τη στιγμή, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκαν, δήλωσαν οι ερευνητές.
Πηγή: AFP
Σχετικά Νέα
Μετέωρη η συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας μετά τις απειλές Τραμπ
Η υπομονή της κυβέρνησης Τραμπ για την ειρήνευση στην Ουκρανία, φαίνεται να εξαντλείται. Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί.
LIVE: H τελετή Αφής του Αγίου Φωτός 2025
Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός γίνεται στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα. Κατά τις.
Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Οι ώρες λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων και σούπερ μάρκετ
Με το εορταστικό ωράριο και με «σύμμαχο» τον καιρό, οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις.
S&P: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές
Η S&P Global αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της..