Εκλογές στην Κύπρο: Μεγάλο φαβορί ο Χριστοδουλίδης

Σε μονομαχία του ανεξάρτητου Νίκου Χριστοδουλίδη, τέως υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, απέναντι στον εκπρόσωπο του αριστερού ΑΚΕΛ, Ανδρέα Μαυρογιάννη, θα κριθεί η μάχη της κυπριακής προεδρίας την επόμενη Κυριακή, με μεγάλο φαβορί τον πρώτο, λόγω των δεσμών του με τη βάση του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο πρόεδρος και επίσημος υποψήφιος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, απέτυχε να περάσει στον β΄ γύρο, γεγονός που ισοδυναμεί με βαριά ήττα για τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τον κομματικό ηγέτη.

Σε σημείο που να δηλώσει τις τελευταίες μέρες «όποιος θέλει συνέχιση του Αναστασιάδη ψηφίζει Αβέρωφ Νεοφύτου». Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Νεοφύτου συνεχάρη τηλεφωνικά τους Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάννη και ακολούθως μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, για να ανακοινώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του ΔΗΣΥ. Σήμερα συνεδριάζει το Πολιτικό Γραφείο για να συζητήσει την κατεύθυνση του κόμματος, όπου τα πράγματα δεν θα είναι απλά, καθώς το στέλεχος του ΔΗΣΥ και δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, εισηγήθηκε τη στήριξη στον β΄ γύρο του… Α. Μαυρογιάννη.

Βάσει των τελικών αποτελεσμάτων, που εκδόθηκαν μέσα σε περίπου δυόμισι ώρες από την αρχή της καταμέτρησης (!), ο Ν. Χριστοδουλίδης συγκέντρωσε 127.262 ψήφους και ποσοστό 32,04%, ο Α. Μαυρογιάννης 117.590 ψήφους και 29,61% και ο Α. Νεοφύτου 103.703 ψήφους και 26,1%. Ακολούθησαν στην κατάταξη ο Χρίστος Χρήστου του ακροδεξιού ΕΛΑΜ με 6,03% και ο ανεξάρτητος Αχιλλέας Δημητριάδης με 2,05%. Συνολικά συμμετείχαν 14 υποψήφιοι, τους οποίους ψήφισαν 404.201 ψηφοφόροι , με την αποχή επί των 561.016 εγγεγραμμένων στο 28%.

Ως κορυφαίος πρώην συνεργάτης του Αναστασιάδη ο 49χρονος Ν. Χριστοδουλίδης προσείλκυσε από τον α΄ γύρο μερίδα της βάσης του ΔΗΣΥ, ενώ επισήμως στηρίχθηκε από κόμματα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Αλληλεγγύη). Από την παράταξή του αποκόπηκε στις αρχές του 2022, έχοντας την προηγούμενη δεκαετία διατελέσει επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Ν. Αναστασιάδη, κυβερνητικός εκπρόσωπος την περίοδο 2014-2018 και υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου από το 2018 ως το 2022. Ομως επέλεξε να ακολουθήσει χωριστή πορεία, όταν διαφάνηκε η φθορά Αναστασιάδη, με αιχμή τα σκάνδαλα των χρυσών διαβατηρίων.

Ο Α. Μαυρογιάννης ερμήνευσε το αποτέλεσμα ως «σαφή εντολή να ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλότερα», προσθέτοντας ότι από αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. «Η πίστη στη λύση του Κυπριακού, η προσήλωση στο στόχο για εύρωστη οικονομία υπερβαίνουν τις όποιες διαφορές», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαυρογιάννης σε δήλωσή του στο επιτελείο του. Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Λευκωσία πρέπει να δώσει στους Τουρκοκυπρίους όσο φυσικό αέριο χρειάζονται, για να τους αποσπάσει από την Τουρκία.

Με βάση τα ως τώρα δεδομένα οι εταιρίες δημοσκοπήσεων προβλέπουν στον β΄ γύρο νίκη Χριστοδουλίδη με 59%-41%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα