Eφαρμογές της Κίνας για την παρακολούθηση της υγείας των πολιτών γεννούν ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητας

Καθώς εκατομμύρια ανθρώπων στην Κίνα βγαίνουν έξω μετά από εβδομάδες lockdown, η ελευθερία κίνησής τους εξαρτάται βασικά από τηλεφωνικά apps.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η υπηρεσία «κωδικού υγείας»- που τρέχει στις πλατφόρμες Alipay και WeChat και έχει αναπτυχθεί για την κινεζική κυβέρνηση- εντάσσει κάθε πολίτη σε μια κατηγορία χρώματος βάσει της κατάστασης της υγείας του και των προηγούμενων ταξιδιών του. Ταυτόχρονα, του δίνει έναν κωδικό QR που μπορεί να σκαναριστεί από τις αρχές.

Οι εφαρμογές είναι συγκεκριμένες για κάθε πόλη ή επαρχία, αλλά γενικά όσοι άνθρωποι παίρνουν πράσινο κωδικό επιτρέπεται να ταξιδεύουν σχετικά ελεύθερα. Ο κίτρινος κωδικός σημαίνει ότι ο κάτοχός του πρέπει να παραμείνει σε κατ’ οίκον απομόνωση, ενώ ο κόκκινος κωδικός λέει ότι ο χρήστης είναι επιβεβαιωμένος ασθενής του Covid-19 και θα έπρεπε να βρίσκεται σε καραντίνα.

Τα apps έχουν αναδειχθεί σε βασικό εργαλείο της διαχείρισης ανθρώπων και των μετακινήσεών τους από τις κινεζικές αρχές. Όταν ανακλήθηκε το lockdown στην επαρχία Χουμπέι την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση επέτρεψε στους κατοίκους με πράσινο κώδικα να ταξιδέψουν από και προς την επαρχία.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, κάποια εστιατόρια, μαγαζιά, ξενοδοχεία και άλλα καταστήματα ζητάνε από τους πελάτες να δείξουν τους κωδικούς τους στην είσοδο προτού εισέλθουν εντός του χώρου. Στη Γουχάν, μόνο όσοι έχουν πράσινο κωδικό μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες μεταφορές.

Όμως, η τεχνολογία έχει γεννήσει ανησυχίες αναφορικά με τον βαθμό πρόσβασης των εφαρμογών στις ιδιωτικές ζωές και τα δεδομένα των πολιτών.

Έχουν υπάρξει παράπονα από χρήστες κοινωνικών μέσων στην Κίνα ως προς την έλλειψη διαφάνειας αναφορικά με το πώς δουλεύουν αυτές οι εφαρμογές και τι δεδομένα αποθηκεύουν. Κάποιοι αμφισβητούν ανοιχτά την αξιοπιστία ενός συστήματος που βασίζεται στην πρόσβαση στο διαδίκτυο και στην παρακολούθηση. Και υπάρχουν αναφορές χρηστών οι οποίοι δεν είναι σε θέση να αλλάξουν το στάτους τους από κόκκινο σε άλλο χρώμα.

«Γιατί πρέπει να αφήνεις εταιρείες όπως η Alipay και η WeChat να σε παρακολουθούν με τον κωδικό υγείας;» είπε ένας χρήστης στον Guardian. «Κάποιων τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι καν συνδεδεμένα στο διαδίκτυο. Τι σκέφτονται οι ηγέτες αλήθεια;».

Οι εφαρμογές βασίζονται σε έναν συνδυασμό οικειοθελών αναφορών από τον χρήστη και πληροφοριών που διαθέτει ήδη η κυβέρνηση. Στις πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται το ιατρικό αρχείο του χρήστη, οι προηγούμενες μετακινήσεις του και κατά πόσο έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει διαγνωσθεί με Covid-19.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα