ΕΕ: Νέο πακέτο κυρώσεων στο Ιράν

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλαν τη Δευτέρα νέες κυρώσεις στο Ιράν για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και τις παραδόσεις drones στη Ρωσία, αλλά η υιοθέτηση ενός νέου πακέτου μέτρων κατά της Μόσχας μετατίθεται προς τα τέλη της εβδομάδας.

Στην περίπτωση του Ιράν αποφάσισαν να προσθέσουν είκοσι άτομα και έναν φορέα στη λίστα κυρώσεων του μπλοκ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ άλλα τέσσερα άτομα και άλλοι τόσοι φορείς προστέθηκαν σε σχέση με τα drones.

Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ, για την οποία ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ Ζόζεπ Μπορέλ είπε ότι «θα λάβουμε ό,τι μέτρα μπορούμε για να στηρίξουμε τις νεαρές γυναίκες και τους ειρηνικούς διαδηλωτές».

Η Τεχεράνη εκτέλεσε τη Δευτέρα έναν δεύτερο άνδρα που συμμετείχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Στοχοποιούμε ιδιαίτερα αυτούς που ευθύνονται για τις εκτελέσεις, τη βία κατά αθώων ανθρώπων… αυτοί είναι ιδιαίτερα οι Φρουροί της Επανάστασης», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Οι δυτικές δυνάμεις δήλωσαν ότι συνεχίζεται η αποστολή ιρανικών drones στη Ρωσία και πιστεύουν ότι η Τεχεράνη θα προμηθεύσει σύντομα και βαλλιστικούς πυραύλους.

Το Ιράν είπε ότι έστειλε έναν μικρό αριθμό drones στη Ρωσία πριν από την εισβολή του στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις της χρησιμοποίησαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθούν στην Ουκρανία.

«Αυτά τα όπλα που παρέχονται από το Ιράν χρησιμοποιούνται αδιακρίτως από τη Ρωσία εναντίον του ουκρανικού αμάχου πληθυσμού και υποδομών, προκαλώντας φρικτές καταστροφές και ανθρώπινο πόνο», ανέφεραν οι υπουργοί της ΕΕ σε ανακοίνωσή τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα