EE και Ρωσία συνεχίζουν το ενεργειακό μπρα ντε φερ

Η διελκυστίνδα ανάμεσα σε Ευρώπη και Ρωσία συνεχίζεται. Η οικονομική σύγκρουση που έχει ως προμετωπίδα την ενέργεια μαίνεται καθώς αμφότερες οι πλευρές δεν δείχνουν διατεθειμένες να κάνουν ένα βήμα πίσω. Ποια θα λυγίσει πρώτη; Η Ευρώπη, για την ακρίβεια κάποιες χώρες ή εταιρείες που εξαρτώνται άμεσα και με μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο ή η Μόσχα, η οποία έχει υποστεί σοβαρές κυρώσεις από την ΕΕ και αναζητά τρόπους να στηρίξει την οικονομία, προκαλώντας παράλληλα προβλήματα συνοχής στην ευρωπαϊκή κοινότητα;

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να εμφανιστεί ενωμένη και με ενιαία απορριπτική απάντηση απέναντι στη ρωσική απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια των προμηθειών φυσικού αερίου. Και θα το πράξει, έστω και αν χρειαστεί να το απαιτήσει-επιβάλλει σε χώρες και εταιρείες που σκέφτονταν σοβαρά να «υποκύψουν» στο ρωσικό αίτημα για πληρωμή σε ρούβλια. Η πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, έθεσε με σαφήνεια και χωρίς παρερμηνείες τη γραμμή των Βρυξελλών επί του θέματος. «Η πληρωμή σε ρούβλια δεν είναι αποδεκτή, διότι παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία». Ξεκάθαρο το μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες.

Πρόκειται για μια απάντηση στην επιχειρούμενη προσπάθεια του Κρεμλίνου, να διαιρέσει, να χωρίσει σε στρατόπεδα τους Ευρωπαίους εταίρους και να εμφανίσει την ΕΕ ηττημένη και έτοιμη να συνθηκολογήσει με τους όρους που εκείνο επιβάλλει, στον ενεργειακό και οικονομικό πόλεμο. Εκτός από τη διάσπαση του ευρωπαϊκού μετώπου και τη συνθηκολόγηση των Ευρωπαίων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει μέσω της απαίτησής του, αναφορικά με τις πληρωμένες του φυσικού αερίου, να ενισχύσει άμεσα και δραστικά το ρούβλι.

Το ρωσικό εθνικό νόμισμα ενισχύεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές συναλλάγματος. Όχι μόνον έχει καλύψει τις απώλειες που είχε υποστεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά βρίσκεται πάνω από τα προ εισβολής επίπεδα ισοτιμιών.

Οι Ρώσοι, βεβαίως, ισχυρίζονται ότι η απαίτησή τους για πληρωμές σε ρούβλια δεν αποτελεί γεωπολιτικό τερτίπι ούτε «εργαλείο» εκδίκησης προς τους Ευρωπαίους, αλλά ένα άκρως πρακτικό ζήτημα με μεγάλη οικονομική σημασία για τη χώρα. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι με τον νέο μηχανισμό πληρωμών που θέλει να επιβάλλει, προσπαθεί να αποφύγει τον κίνδυνο δέσμευσης των συναλλαγματικών διαθεσίμων τα οποία αποκτά από την πώληση φυσικού αερίου. Και αυτό θα επιτυγχάνεται όταν η πληρωμή θα θεωρείται ολοκληρωθείσα μόνον όταν τα καταβληθέντα ποσά μετατραπούν σε ρούβλια – θα βρίσκονται δηλαδή στη Ρωσία, προστατευμένα και χωρίς την… επιρροή-δέσμευση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Δεν θα κοπάσουν τα εκατέρωθεν χτυπήματα
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το blame game ανάμεσα στις δύο πλευρές και τα «χτυπήματα» δεν πρόκειται να κοπάσουν. Η ΕΕ ετοιμάζει το νέο πακέτο κυρώσεων, όπου δεσπόζει η επιβολή σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η Ευρώπη είναι ο προορισμός για σχεδόν τις μισές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας – παρέχοντας στη Μόσχα μια τεράστια πηγή εσόδων, την οποία θέλουν να πλήξουν οι Βρυξέλλες.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, τέσταρε τις προηγούμενες ημέρες τις αντιδράσεις των αγορών, μετά το κλείσιμο των στροφίγγων σε Πολωνία και Βουλγαρία, επιβεβαιώνοντας ότι δύναται να προκαλέσει ανησυχία, προβληματισμό και εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές των Ευρωπαίων, παίζοντας με τις ροές του φυσικού αερίου.
Το παιχνίδι συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα