

Άνοιξε η Ευρωπαϊκή Ένωση τον ασκό του Αιόλου απέναντι στην Κίνα, δρομολογώντας την κήρυξη ενός εμπορικού πολέμου με τον ασιατικό «γίγαντα»; Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται στη Γηραιά Ήπειρο, μετά την απόφαση της ΕΕ να επιβάλλει επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές κινεζικής κατασκευής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.
Γράφει ο Νώντας Βλάχος
Η έγκριση της πρότασης από την Κομισιόν για επιβολή δασμών έως και 35,3% επιπλέον του υφιστάμενου συντελεστή 10% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίχασε την Ευρώπη. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώθηκε και στο τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όπου μόλις 10 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ των δασμών, πέντε καταψήφισαν και 12 απείχαν-μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα-.
Οι υπέρμαχοι της πιο επιθετικής εμπορικής πολιτικής απέναντι στην Κίνα, θέτουν επί τάπητος δύο βασικά επιχειρήματα. Το πρώτο υποστηρίζει ότι οι δασμοί πενταετούς διάρκειας θα δώσουν στην ευρωπαϊκή βιομηχανία «ανάσα», ώστε να μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις των δικών της, αρκετά ακριβότερων αυτοκινήτων, που ανταγωνίζονται έως τώρα τις κινεζικές αντίστοιχες φθηνότερες επιλογές.
Ο δεύτερος βασικός άξονας της επιχειρηματολογίας αναφέρει ότι οι πρόσθετοι δασμοί δεν είναι «εξοντωτικοί» και δεν θα καταστήσουν απαγορευτική την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων κινεζικής προέλευσης για τους ευρωπαίους πολίτες. Στα παραπάνω προσθέτουν και την πρόθεση της Κομισιόν να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα, κάτι που μεσοπρόθεσμα θα επιφέρει-επιβάλει ευρεία εξομάλυνση στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.
Στον αντίποδα, όμως, εκφράζονται ισχυρές αμφιβολίες για την ευρωπαϊκή απόφαση και κυρίως τον άμεσο αντίκτυπό που θα έχει στη σχέση της με το Πεκίνο. Πρόκειται για την αφετηρία ενός ψυχρού οικονομικού πολέμου με την Κίνα εκτιμούν αναλυτές, ενώ χώρες όπως η Γερμανία που πρωτοστάτησαν στο «μέτωπο» για την καταψήφιση των δασμών, ανησυχούν για πιθανά αντίποινα της Κίνας.
Η Γερμανία πλήττεται και αντιδρά
Για το Βερολίνο, βεβαίως, η υπόθεση είναι και πιο… προσωπική, καθώς η βιομηχανία της είναι βαθιά ενσωματωμένη σε εκείνη της Κίνας. Σημείο αναφοράς αποτελούν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που θα μπορούσαν να πληγούν δυσανάλογα, δεδομένων των στενών σχέσεών τους με τους κινέζους ομολόγους τους. Η BMW και η Volkswagen -μεταξύ των πιο γνωστών γερμανικών εμπορικών σημάτων- έχουν κοινοπραξίες στην Κίνα. Για αυτό τον λόγο θεωρείται σίγουρο ότι η Γερμανία θα συνεχίζει να πιέζει τις Βρυξέλλες για μια πιο ήπια προσέγγιση προς την Κίνα.
Ήδη το Βερολίνο διαρρέει μια πρόταση που θα προωθήσει άμεσα και προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού ελάχιστων τιμών, ώστε οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να μην είναι σε θέση να υποτιμούν τις τιμές των ευρωπαϊκών μοντέλων.
Τα κινεζικά αντίποινα
Η προσοχή όλων, εντός και εκτός ΕΕ, βρίσκονται στην κινεζική αντίδραση και στα αντίποινα που θα τη συνοδεύσουν. Τα πρώτα δείγματα γραφής, με βάσει τις δηλώσεις των κινέζων αξιωματούχων, υποδηλώνουν ότι το Πεκίνο θα αντιδράσει δυναμικά και με επιθετικό τόνο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία φαίνεται ότι τουλάχιστον προς ώρας, ανοίγει άλλο ένα μεγάλο μέτωπο.
Σχετικά Νέα
Μαγνήτης επενδύσεων τα Αμοιβαία Κεφάλαια- Εισροές 18 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2018
Αυξάνονται οι εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια με αποτέλεσμα το ενεργητικό τους να διαμορφώνεται στα.
Μαζική η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα: Πληρότητα στα πλοία και αυξημένη κίνηση
Με κάθε μέσο και με σύμμαχο τον καλό καιρό, οι εκδρομείς του Πάσχα εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα..
ΗΠΑ – ΕΕ: Σε ρόλο γεφυροποιού η Μελόνι
Βέβαιος «κατά 100%» ότι θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση προτού παρέλθει.
NYT: Οι ΗΠΑ αποσύρουν εκατοντάδες στρατιώτες από τη Συρία
Οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν εκατοντάδες στρατιώτες από τη βορειοανατολική Συρία, ανέφεραν οι New.