Ε. Τσακαλώτος: Η ιδεολογική μάχη για το άρθρο 16 είναι μία μάχη που πρέπει να δοθεί

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την υπόθεση του άρθρου 16.

Ο Ε. Τσακαλώτος βρέθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra με τον Γιώργο Μελιγγώνη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται τα τελευταία χρόνια να κινείται με κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπισή τους.

Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φέρει στη Βουλή δύο σχέδια νόμων. Το ένα θα προβλέπει τη δέσμευση της εκάστοτε κυβέρνησης να καταθέτει και να συζητά στη Βουλή κάθε έτος την άνοιξη το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο για το καλοκαίρι. Το δεύτερο θα είναι η επαναφορά των αποκεντρωμένων φορέων διαχείρισης. Να υπάρχει δηλαδή το κεντρικό σχέδιο, αλλά και η αποκεντρωμένη διαχείριση από ανθρώπους που ξέρουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες.

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συζήτησης για την κλιματική αλλαγή, και τόνισε ότι κομμάτι της συζήτησης είναι και η μείωση των ανισοτήτων, γιατί διαφορετικά δεν μπορείς να προσεγγίσεις τον κόσμο που αντιμετωπίζει προβλήματα της καθημερινότητας. Παράλληλα επισήμανε ότι εδώ η διαφορά της αριστεράς με τη δεξιά είναι η πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρχει ενεργός ρόλος του κράτους που θα θέτει στόχους και προτεραιότητες.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει και διευκόλυνση της χρηματοδότησης, αλλά και ενίσχυση στην ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων, στην ανεύρεση νέων αγορών και την εκμετάλλευση νέων τάσεων. Και εργαλείο για αυτό μπορεί να είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Ως προς το άνοιγμα στο κέντρο τόνισε ότι απευθύνεται σε κόσμο τόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκτός. Επεσήμανε ωστόσο ότι είναι άλλο σε ποιους απευθύνεσαι, που μπορεί να είναι ένα ευρύ φάσμα, και άλλο ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι. Πρέπει να έχεις ξεκάθαρη ταυτότητα, η οποία είναι δυνατόν να εξελίσσεται, αλλά πρέπει να είναι σαφής. Για να μπορείς να συνομιλήσεις με τον κόσμο με ξεκάθαρο στίγμα.

Για το άρθρο 16 τόνισε ότι είναι μια ιδεολογική μάχη που πρέπει να δοθεί. Το ερώτημα είναι γιατί θέλουμε να έχουμε δημόσια πανεπιστήμια. Ανήκουν τα πανεπιστήμια σε έναν χώρο που θα είναι προστατευμένος από την λειτουργία της αγοράς; Για παράδειγμα είναι λάθος τα πανεπιστήμια να είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους για τη χρηματοδότηση. Γιατί αυτό σταματάει τη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων. Σταματούν να υπάρχουν συνέργειες που οδηγούν στη βελτίωση όλων των πανεπιστημίων. Γιατί η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός δεν είναι το ίδιο με την αγορά της ντομάτας και θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη αυτό.

Για το debate (αν και δεν αποδέχεται τον όρο, καθώς δεν συμφωνεί με τον τρόπο που αυτό διεξάγεται, και βλέπει μια συζήτηση που θα επιτρέψει τον διάλογο σε βάθος) ανέφερε ότι θα πρέπει να έχει τη μορφή συζήτησης που δεν θα είναι ανταγωνιστική που στοχεύει σε ατάκες αλλά θα δώσει τη δυνατότητα να φανούν διαφορετικές απόψεις μεταξύ συντρόφων/συντρόφισσας. «Γιατί όλοι είμαστε στο ίδιο κόμμα και έχουμε μια κοινή πορεία και όχι αρχηγοί αντίπαλων κομμάτων.»

Για την εκλογική διαδικασία ανέφερε ότι το δίκαιο είναι να τηρηθούν οι ίδιοι κανόνες με τις εκλογές του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά όλα αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν και με τους άλλους υποψηφίους.

Τέλος επισήμανε ότι η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει αλλά όχι με κινήσεις εντυπωσιασμού. Θέλει δουλειά μυρμηγκιού για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, την ταυτότητά του και το πως λειτουργεί το κόμμα. Θα υπάρχει ανάκαμψη στις ευρωεκλογές αλλά μετά θα έχει και άλλη δουλειά να γίνει για άλλα 2-3 χρόνια. Μετά από μία τόσο μεγάλη ήττα τα πράγματα θα αλλάξουν με αργό ρυθμό. Μπορούν να αλλάξουν αν κανείς έχει πρόγραμμα και σχέδιο. «Και μπορώ να φτιάξω ομάδες, με πλειοψηφία νέων, με οδικό χάρτη για τον τρόπο που θα φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε να είμαστε το 2026.»

Κλείνοντας επανέλαβε ότι το πιο σημαντικό είναι να διαμορφωθούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιο εκείνο που θα επιτρέψει στο κόμμα να πείσει τον κόσμο και να μπει έτσι σε τροχιά ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα